Poliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat marjanpoimintaan liittyvää epäiltyä ihmiskauppaa

Julkaisuajankohta 3.10.2022 14.30
Uutinen

Keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos ja Helsingin poliisilaitos tutkivat tapausta, jossa selvitetään suomalaiseen marjanhankintayritykseen kytkeytyvää epäiltyä ihmiskauppaa. Esitutkintaan liittyen on vangittu kaksi henkilöä epäiltynä ihmiskaupasta.

Poliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat laajaa ihmiskaupparikoskokonaisuutta, jossa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi vuosina 2020-2022. Esitutkinnan keskiössä on pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen. 

Esitutkintaan liittyen on lauantaina 1.10. Oulun käräjäoikeudessa vangittu kaksi henkilöä todennäköisin syin epäiltynä ihmiskaupasta.

Esitutkinnassa epäillään, että pohjoissuomalaisen marjanhankintayrityksen toiminnassa on syyllistytty ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä pakkotyönomaista työtä Suomeen kausityöläisiksi tulleilla thaimaalaisilla marjanpoimijoilla.

Tutkintaan liittyen on tarkastettu marjanpoimijoiden majoitukseen tarkoitettuja leirejä yhdessä useiden eri toimivaltaisten viranomaisten kanssa. Tarkastuksia on tehty koko Suomen alueella.

– Poliisi epäilee, että poimijat ovat olleet työnantajastaan ihmiskaupalle ominaisessa riippuvaisessa asemassa, minkä lisäksi heitä on muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa. Epäillyn ihmiskaupan uhriksi joutuneita marjanpoimijoita epäillään olevan viranomaisten arvion mukaan kymmeniä, joista moni ei välttämättä tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisista.

Esitutkinta on kesken, ja poliisi tiedottaa asiasta lisää mahdollisuuksien mukaan tutkinnan edetessä. Tutkinnassa tehdään tiivistä yhteistyötä Lapin poliisilaitoksen kanssa. 

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen