Poliisi keskeytti mielenosoituksen Hangon Lappohjassa

Julkaisuajankohta 21.4.2022 12.24
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisi keskeytti mielenosoituksen Hangon Lappohjassa torstaiaamuna 21.4.

Poliisi antoi hieman ennen aamukahdeksaa poistumiskäskyn noin kahdellekymmenelle mielenosoittajalle. Suurin osa heistä noudatti poistumiskäskyä ja poistui paikalta omilla ajoneuvoilla tai paikalle järjestetyllä bussilla. Viisi mielenosoittajaa ei noudattanut poistumiskäskyä, vaan pyrki siirtymään junakiskoille jatkamaan mielenilmaisua. Mielenosoittajat otettiin kiinni poliisilain perusteella rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Kiinniotto sujui rauhallisesti.

Poliisi on aloittanut esitutkintatoimenpiteet aamupäivän aikana. Kiinniotettuja epäillään tässä vaiheessa niskoittelun lisäksi liikenteen häirinnästä. Heidät tullaan päästämään vapaaksi heti esitutkintatoimenpiteiden päätyttyä. Myös poliisin poistumiskäskyä noudattaneita henkilöitä epäillään liikenteen häirinnästä. Rikosnimikkeet voivat täsmentyä esitutkinnan myötä.

Aamun tapahtumien taustalla on mielenosoitus, joka alkoi tiistaina 12.4, kun joukko mielenosoittajia esti hiililastia Koverharin satamaan kuljettaneen junan kulun. Poliisi aloitti neuvottelut mielenosoittajien kanssa pian junan pysäyttämisen jälkeen. Poliisin tavoitteena neuvotteluissa oli mielenilmauksen siirtäminen sopivampaan paikkaan, junan siirtäminen ja täten raiteen vapauttaminen. Siirron toteuttamiselle oli tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Noin viikon ajan käydyt neuvottelut poliisin ja mielenosoittajien edustajien välillä eivät kuitenkaan johtaneet siirron mahdollistamiseen mielenosoittajien läsnä ollessa. 

Mielenosoitus keskeytettiin kokoontumislain perusteella. Keskeyttämisen syynä on tilanteen pitkittyminen, ja sen vaikutukset eri osapuolten toimintaan. Tilanteen taloudelliset vaikutukset junaoperaattorille alkoivat kasvaa, ja vaikka juna ei välittömästi aiheuttanut haittaa muulle tie- tai raideliikenteelle, tuli raide saada vapautettua. Liikennöitsijä siirsi junan pois tapahtumapaikalta pian mielenosoituksen keskeyttämisen jälkeen. 

Hanko Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta