Poliisi määräsi nuoria ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelystä epäiltyjä matkustuskieltoon

Julkaisuajankohta 19.1.2024 9.15
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisi epäilee kolmea nuorta Espoossa 6.1. tapahtuneesta ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelystä. Heidät on asetettu matkustuskieltoon.

Poliisi sai hätäkeskukselta tehtävän Espoon keskuksessa tapahtuneesta ryöstöstä lauantaina 6.1. noin kello 19.30. Kolmea nuorta oli lähestynyt kolme vierasta nuorta poikaa, joita ystävykset eivät entuudestaan tunteneet. Paikalle saapuneet nuoret olivat pyytäneet tupakkaa ja alkaneet haastaa riitaa. Yksi nyt rikoksesta epäillyistä oli ottanut alle 18-vuotiaan pojan päästä tämän arvokkaan pipon. Pipon ottanut epäilty uhkasi lyövänsä uhria, jos tämä yrittäisi ottaa pipon takaisin. 

Tämän jälkeen kolme poikaa olivat pakottaneet yhden asianomistajista mukaansa syrjäisemmälle alueelle. Siellä he olivat lyöneet sekä potkineet alle 18-vuotiasta uhria pään ja vartalon alueelle useita kertoja. Uhri kaatui maahan, jossa pahoinpitely edelleen jatkui. Uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja. 

Poliisi käyttää pakkokeinoja myös nuorisorikostutkinnassa

Molempia tapauksia tutkitaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen nuorisorikostutkinnassa. Tutkintaa johtava komisario Hannu Väänänen kertoo, että rikoksista epäillyt pojat ovat 15- ja 16-vuotiaita. 

Poliisi käyttää tarvittaessa pakkokeinoja myös nuorisorikostutkinnassa. Esimerkiksi tämän kokonaisuuden esitutkinnan yhteydessä poliisi otti kiinni nuoret rikoksesta epäillyt. Osa heistä vietti poliisilaitoksella useamman päivän. Lisäksi poliisi määräsi kaikki kolme nuorta matkustuskieltoon. 

− Yleisesti todettuna matkustuskielto on vaihtoehto pidättämiselle tai vangitsemiselle. Rikosta selvitettäessä voidaan katsoa, että matkustuskielto on tehokas tapa estää rikosten jatkuminen ja toisaalta samalla varmistaa, että lastensuojeluviranomaisella on mahdollisuudet tehdä omia tukevia toimiaan lapsen rikollisen toiminnan kääntämiseksi oikeaan suuntaan. Jos matkustuskieltoon määrätty ei noudata tätä määräystä, on poliisilla edelleen mahdollisuus edellytysten täyttyessä pidättää tämä tai vaatia vangittavaksi, Väänänen kertoo. 

"Tuskin väkivallan pelko on sitä, mitä nuoret haluavat ajanvietteekseen"

Esitutkinnassa on selvinnyt, että rikoksesta epäillyt nuoret olivat kieltäneet uhkauksien kautta pahoinpitelyn uhria ottamaan yhteyttä poliisiin. Uhkailu on nuorten ryöstöissä ja pahoinpitelyissä todella yleistä, ja valitettavan moni uhri pelkää, eikä koston takia uskalla ilmoittaa tapahtumasta aikuisille. 

− Tässä yhteydessä nuoret toimivat täysin oikein, sillä he soittivat hätäkeskukseen heti tekojen tapahduttua. Näiden nuorten rohkean ja oikean päätöksen lopputulemana poliisilla on nyt hyvä mahdollisuus saattaa tekijät rikosoikeudelliseen vastuuseen, komisario Väänänen sanoo.

Väänänen vastaa työssään ennalta estävästä toiminnasta ja nuorten rikostutkinnasta. Tätä kautta esiin tulee päivittäin nuorten elämään liittyvää väkivaltaa. Kokenut komisario ymmärtää, että rikoksen uhriksi joutunut nuori kokee pelon tunteita. Samalla poliisi pohtii, milloin nuoret itse kyllästyvät siihen, että jotkut nuorista ja lapsista väkivallalla sortavat ja pelottavat toisia nuoria ja lapsia. 

− Olisiko nyt aika siihen, että kaikista tapauksista ilmoitettaisiin hätäkeskukseen, eikä anneta valtaa pelolle ja uhkailulle? Ja milloin se ympärillä hurraava porukka tajuaa, että aktiivisille väkivallan tekijöille voisi sanoa, että ”hei toi ei oo ok”. Uskon kuitenkin suuren osan nuorista ymmärtävän, että väkivallan käyttö tai sen pelkääminen ei ole sitä, mitä nuoret itse haluavat ajanvietteekseen, Väänänen sanoo. 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen