Polisen utfärdade reseförbud för ungdomar misstänkta för rån och grov misshandel

Utgivningsdatum 19.1.2024 9.15 | Publicerad på svenska 19.1.2024 kl. 9.16
Nyhet

Polisen i Västra Nyland misstänker tre unga för rån och grov misshandel i Esbo den 6 januari. De har meddelats reseförbud.

Polisen fick av nödcentralen lördagen den 6 januari cirka kl. 19.30 ett uppdrag som gällde ett rån i Esbo centrum. Tre ungdomar hade närmat sig tre unga pojkar som de inte kände från tidigare. Ungdomarna hade bett om cigaretter och börjat bråka. En av dem som nu misstänks för brott hade tagit en dyrbar mössa som en av pojkarna under 18 år hade på huvudet. Den misstänkte som tog mössan hotade att slå offret om han försökte ta tillbaka den. 

De tre pojkarna tvingade sedan en av målsägandena att följa med till ett mer avlägset område. Där hade de slagit och sparkat offret, som också var under 18 år, i huvudet och på kroppen flera gånger. Offret föll till marken, där misshandeln fortsatte. Offret fick skador som krävde sjukhusvård. 

Polisen använder tvångsmedel också vid utredning av ungdomsbrott

Båda fallen utreds av ungdomsbrottsutredningen vid polisinrättningen i Västra Nyland. Kommissarie Hannu Väänänen, som leder utredningen, berättar att de pojkar som misstänks för brotten är 15 och 16 år gamla. 

Polisen använder tvångsmedel också vid utredning av ungdomsbrott. Till exempel i samband med förundersökningen av den aktuella brottshelheten grep polisen de unga brottsmisstänkta. Några av dem tillbringade flera dagar på polisstationen. Dessutom utfärdade polisen reseförbud för alla tre ungdomarna. 

− Allmänt taget är reseförbud ett alternativ till anhållande eller häktning. Vid en brottsutredning kan polisen anse att reseförbud är ett effektivt sätt att förebygga nya brott och samtidigt säkerställa att barnskyddsmyndigheterna har möjlighet att vidta egna stödåtgärder för att styra barnets brottsliga beteende i rätt riktning. Om den som meddelats reseförbud inte iakttar förordnandet har polisen fortfarande möjlighet att anhålla personen eller kräva att hen ska häktas, berättar Väänänen. 

”Att vara rädd för våld är knappast vad ungdomar vill ha som tidsfördriv”

Vid förundersökningen har det framkommit att de ungdomar som misstänks för brottet genom hot hade förbjudit våldsoffret att kontakta polisen. Det är mycket vanligt med hot vid rån och misshandel av ungdomar, och tyvärr är många offer rädda och vågar inte på grund av hämnd rapportera händelsen till vuxna. 

– I det här fallet handlade ungdomarna helt korrekt, eftersom de ringde nödcentralen så fort dåden hade skett. Tack vare ungdomarnas modiga och riktiga beslut har polisen nu goda möjligheter att ställa gärningsmännen till straffrättsligt ansvar, säger kommissarie Väänänen.

I sitt arbete ansvarar Väänänen för förebyggande verksamhet och utredning av ungdomsbrottslighet. Genom det kommer han dagligen i kontakt med våld relaterat till unga personer. Den erfarna kommissarien förstår att en ung person som blivit utsatt för brott upplever känslor av rädsla. Samtidigt undrar polisen när ungdomarna själva kommer att tröttna på att vissa ungdomar och barn trakasserar och skrämmer andra unga och barn med våld. 

− Är det kanske nu dags att börja anmäla alla fall till nödcentralen och inte låta rädsla och hot ta övertaget? Och när ska de som står runt omkring och hurrar inse att man till de aktiva våldsverkarna kan säga ”hallå, det där är inte okej". Jag tror ändå att en stor del av ungdomarna förstår att våld eller rädsla för våld inte är vad de själva vill ha som tidsfördriv, säger Väänänen. 

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland