Poliisi on myöntänyt yli kolminkertaisesti passeja viime vuoteen verrattuna ja lisää yhä varausaikoja

Julkaisuajankohta 18.5.2022 9.06
Uutinen
Poliisin lupapalveluiden työntekijä on selin kameraan, ja asiakas allekirjoittaa dokumenttia taustalla.

Passeja myönnettiin alkuvuonna Länsi-Uudenmaan lupapalvelusektorilla yli kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Pandemia-aikana unohtuneet matkustusasiakirjat ovat aiheuttaneet valtakunnallisesti ruuhkia, joiden purkamiseksi tehdään aktiivisesti töitä.

Pandemia-aikana ihmisten matkustaminen väheni huomattavasti. Siksi monelta jäi huomaamatta, että matkustusasiakirjat ovat vanhentuneet. Jos esimerkiksi passi on vanhentunut yli vuosi sitten, pitää uusimisen yhteydessä käydä tunnistautumassa poliisin lupapalvelussa. Tämän seurauksena lupapisteillä on ollut ruuhkaista kaikissa Suomen suurissa kaupungeissa.

Asia on ajankohtainen myös Länsi-Uudenmaan lupapalvelusektorilla.

- Passien uusimisvelkaa kertyi pandemian aikana noin 500 000 kappaletta, kertoo lupapäällikkö Leena Höysniemi Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Nyt matkustusliikenteen alettua asiakkaat haluavat uusia matkustusasiakirjansa nopeassa aikataulussa. Kun kaikki näistä asiakkaista eivät ole saaneet ajanvarausaikaa, kertyy myös vuoronumerolla odottavia asiakkaita runsaasti.

Hakemusmäärät näkyvät myös tuloksissa. Esimerkiksi tammi-huhtikuussa 2021 passeja myönnettiin Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen toimipisteissä hieman yli 14 000 kappaletta. Tänä keväänä samassa ajassa myönnettiin lähes 47 000 passia.

- Myönnettyjen passien määrä on reilusti yli 200% suurempi tänä kuin viime keväänä. Henkilökorteissa myönnetyt määrät ovat lähes 50% viime vuotta suuremmat, toteaa Höysniemi.

Länsi-Uudellamaalla on reagoitu monin keinoin ja nyt aikoja voi varata 5 kuukauden päähän

Asiakkaiden palvelemiseksi Länsi-Uudenmaan lupapalvelusektorilla tehtäviä on jouduttu aktiivisesti priorisoimaan. Lisäksi apuja on jonkin verran saatu myös muilta sektoreilta, jotta kiireisimmät tehtävät saadaan hoidettua.

Neljä asiakaspalvelutiskiä on lisätty eri toimipisteisiin. Lisäksi Kirkkonummen poliisiaseman asiakaspalvelua on laajennettu kahdesta päivästä viiteen päivään viikossa. Espoon poliisiasemalle on palkattu kaksi kesätyöntekijää, ja Länsi-Uudellemaalle rekrytoidaan parhaillaan kuutta määräaikaista henkilöä helpottamaan ruuhkia.

Keskeisenä keinona on myös parantaa ajanvarausaikojen saatavuutta. Aikoja on lisätty mahdollisuuksien mukaan joka viikko. Varausmahdollisuutta pidennettiin ensin kolmen kuukauden päähän, ja nyt varauksen voi tehdä jo viittä kuukautta aiemmin. Lisäksi jonkin verran peruutusaikoja vapautuu jatkuvasti.

Toimi näin matkustusasiakirjojesi suhteen

Tarkista matkustusasiakirjasi voimassaolo. Asiakkaiden on hyvä huomioida, että jos passin uusii vuoden sisällä vanhentumisesta, voi asiakirjan useissa tapauksissa saada uusittua kevennetyllä menettelyllä. Tällöin asia hoituu täysin sähköisesti ja ilman tunnistautumiskäyntiä toimipisteellä.

Jos tarvitset uuden passin, käy hyvissä ajoin valokuvauksessa ja tee sähköinen hakemus poliisin asiointipalvelussa. Ennakoi ja varaa asiointiaika, mikäli hakemuksesi vaatii tunnistuskäynnin. Jokaisessa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen toimipisteessä palvellaan kiireellisiä asioita myös vuoronumerolla.

Jonotusajoissa on asemakohtaista vaihtelua. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella Espoon pääpoliisiasema on tällä hetkellä alueen ruuhkaisin paikka. Kirkkonummella asioivien kannattaa myös huomioida, että Kirkkonummen lupapalvelu on kiinni heinäkuun ajan.

Espoo Kirkkonummi Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Raasepori Uutinen