Poliisi pyytää ilmoittamaan yleisillä paikoilla sijaitsevista valvontakameroista Itä-Uudenmaan alueella

29.9.2021 10.42
Uutinen

Poliisi rakentaa Itä-Uudellamaalla eli 15 kunnan alueella kartastoa yleisillä paikoilla sijaitsevien valvontakameroiden paikoista. Tarkoituksena on nopeuttaa erityisesti vakavien rikosten selvittämistä.

Poliisi kerää Itä-Uudellamaalla tietoja valvontakamerakartastoon, johon on tarkoitus tallettaa yleisillä paikoilla sijaitsevien valvontakameroiden sijainnit ja kameroita hallinnoivien tahojen yhteystiedot. 

– Kartastoon kerätään kameroiden omistajien suostumuksella kameroiden sijaintitietoja sekä kameroiden omistajien yhteystietoja. Tiedot on tarkoitettu rikostutkintaa tekevien poliisien käyttöön, eivätkä nämä tiedot tule olemaan julkisesti muiden kuin poliisin saatavilla, kertoo rikoskomisario Markku Helenius Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Valtakunnallinen kameravalvontakartasto otettiin käyttöön vuoden 2019 lopussa.

– Monen rikoksen selvittäminen on tähän saakka alkanut meillä poliisissa sillä, että selvitämme ensiksi, onko rikospaikalla tai sen läheisyydessä valvontakameroita. Jatkossa tämä vaihe nopeutuu, kun voimme tarkistaa ensiksi listaltamme, onko kyseisessä paikassa valvontakameroita. Tutkintaa nopeuttaa entisestään se, että meillä on jatkossa tiedossa myös kameraa hallinnoivan tahon yhteystiedot, johon tutkija voi olla yhteydessä, Helenius kertoo.

Kuten tähänkin saakka, poliisi ei tule jatkossakaan pääsemään käsiksi suoraan mihinkään yksityisen tahon valvontakamerakuvaan, vaan kuvamateriaalia pyydetään vain silloin, kun kyseessä on rikosepäily. 

– Jokainen meille ilmoitettu kameran paikka voi auttaa vielä joku päivä jonkun rikoksen selvittämisessä, Helenius painottaa.

Kameroista pyydetään ilmoittamaan poliisille sähköpostitse

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueeseen kuuluu 15 kuntaa, joista poliisi toivoo tietoja yleisillä paikoilla sijaitsevista valvontakameroista. Alueen kunnat ovat Askola, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo, Tuusula ja Vantaa.

Tärkeimmät poliisille ilmoitettavat tiedot valvontakohteesta ovat:

  • Kameroiden tarkka sijainti (koordinaatit tai karttakuva kameroiden paikoista)
  • Osoitetieto kiinteistöstä (katuosoite, kaupunki ja postinumero)
  • Yhteyshenkilöiden nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite - eli yhteystiedot, josta poliisi voi tiedustella valvontakamerakuvaa
  • Valvontakameran kuvan esikatselukuva (tämä antaa poliisille osviittaa siitä, minkä laatuinen valvontakamerakuva on kyseessä)
  • Valvontakameran mahdollinen yksilöivä tunniste (tämä helpottaa yksilöimään poliisin tekemää pyyntöä, jos kiinteistössä tai alueella on esimerkiksi useampi valvontakamera)
  • Video- ja kuvamateriaalin säilymisaika tallennustilassa
  • Tallennusmuoto (USB, CD, pilvipalvelu yms.)

Tiedot pyydetään ilmoittamaan Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle sähköpostitse: [email protected] Edellä mainittuun sähköpostiin voi lähettää tarvittaessa myös tarkentavia kysymyksiä aiheesta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
rikokset
rikosasiat
tekninen rikostutkinta