Poliisi sai ilmoituksen valepoliisista Isojoella

Julkaisuajankohta 16.1.2023 15.32
Uutinen

Poliisiksi tekeytynyt mies oli tullut 12.1.2023 klo 16-17 aikaan vanhemman pariskunnan kotiovelle ja pyytänyt pankkitunnuksia.

Valepoliisi oli kertonut keksitystä rikosuhasta ja pyytänyt pankkikorttitietoja, jotta rikos saataisiin estettyä. Mies oli saanut pankkikortin tiedot haltuunsa ja onnistunut anastamaan rahaa. 

Valepoliisiksi tekeytynyt mies on arviolta noin 40-45-vuotias, vaaleatukkainen, pitkä ja roteva. Hänellä oli päällään tummat housut ja keltainen huomioliivi. Mies oli mahdollisesti liikkeellä vihreällä autolla, jonka kyljessä kirjaimia. Havaintoja ja vihjeitä henkilöstä ja ajoneuvosta pyydetään lähettämään soitteeseen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Kohteena usein ikäihmiset 

Valepoliisit kalastelevat erityisesti ikäihmisten pankkikorttitietoja ja verkkopankkitunnuksia. Valepoliisirikoksissa erehdyttäminen tapahtuu usein puhelimitse tai suorilla yhteydenotoilla. 

Valepoliisi saattaa esimerkiksi soittaa vanhukselle ja myöhemmin oven taakse ilmestyy poliisiksi esittäytyvät henkilö tai henkilöitä. Valepoliisit saattavat kertoa erilaisista keksityistä rikosuhkista, joiden perusteella vanhuksen pankkitilillä oleva varallisuus olisi akuutisti vaarassa. Tätä varten valepoliisit vaativat verkkopankkitunnuksia ja niihin liittyviä tunnuslukuja tai pankki- ja maksukortteja luovutettavaksi kovalla kiireellä. 

Saatuja pankkitietoja käyttämällä tileillä ollut varallisuus on anastettu. Usein rahat siirretään rikoskumppanien avulla näiden pankkitileille tai nostamalla varoja suoraan automaateista. 

Poliisi ei virkatehtävissään koskaan kysy pankkikorttiasi, pin-koodia tai tunnuksia verkkopankkiin. 

  • Jos epäilet pankkikorttisi ja tunnuksien joutuneen vääriin käsiin, sulje kortti heti pankin sulkupalvelussa.  
  • Tee asiasta rikosilmoitus ensi tilassa. 
  • Jos tilanne on akuutti, soita 112.  
Isojoki Pohjanmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen