Anmälan on falks polis i Storå

Utgivningsdatum 16.1.2023 15.32
Nyhet

En man som utgav sig för att vara en polis hade den 12.1.2023 kl. 16-17 tiden kommit hem till ett äldre par och begärt om uppgifter till bankkortet.

Den falska polisen hade berättat om ett fiktiv brottshot och frågat efter bankuppgifter för att kunna förhindra brottet. Mannen hade kommit över bankkortsuppgifter och lyckats komma över kontanter den vägen.

Den misstänkta är i 40-45 års ålder, ljust hår, lång och kraftig. Han var klädd i mörka byxor och en gul reflexväst. Mannen rörde sig möjligen med en grön bil som på sidan hade bokstäver. Tips och observationer kring händelsen och mannen kan meddelas per e-post vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi 

 

Äldre som målgrupp 

De falska poliserna försöker speciellt komma åt äldre personers bankkorts- och nätbankskoder. Kontakten sker vanligen per telefon eller via direkt kontakt.  

Den falska polisen kan först försöka ringa den äldre. Senare kan en person, eller flera personer, besöka offret och presenta sig som polis/poliser. Dessa falska poliser berättar därefter om olika brottshot, som utgör en akut fara för den äldres pengar och förmögenhet. Med hänvisning till detta kräver brottslingarna att snabbt få den äldres nätbankskoder med användarnamn och lösenord eller dennas bank- och betalkort.

Bankkontot eller bankkontona töms därefter på pengar. Pengarna överförs ofta till medbrottslingars bankkonton eller lyfts från bankomater. 

Polisen i tjänst ber aldrig varken om ditt bankkort, pin-koder eller koder till din nätbank. 

  • Spärra bankkortet genast i bankens spärrtjänst om du tror att kortet och koderna  hamnat i orätta händer. 
  • Gör genast en brottsanmälan om saken. 
  • Ring nödnumret 112 om situationen är akut. 
Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Storå