Poliisi siirsi syyteharkintaan törkeän huumausainerikoksen
Polisen överförde ett fall av grovt narkotikabrott till åtalsprövning

16.4.2021 14.25 | Publicerad på svenska 19.4.2021 kl. 12.32
Nyhet

Polisinrättningen i Helsingfors har utrett ett omfattande fall av införsel och spridning av kokain, där man misstänker sammanlagt cirka tio personer.

Polisen har utrett ett fall där fyra partier kokain transporterades till Finland under 2020. Totalt infördes i landet cirka åtta kilo kokain, och av detta beslagtogs cirka tre kilo under förundersökningen. Merparten av de misstänkta har sin bakgrund i Balkanområdet. Några av de misstänkta är efterlysta internationellt.

Till fallet hör också upprätthållande av yrkesmässig cannabisodling, för vilket två personer har häktats. Polisen fann odlingen i Lovisa.

I anslutning till fallet med misstanke om grovt narkotikabrott har flera personer varit häktade, varav en del har frisläppts.

– Narkotikan infördes i Finland i fyra partier i början av året, i juli och i september. Införseln och spridningen sköttes mycket organiserat och yrkesmässigt. Olika misstänkta har haft tydliga roller i införseln, spridningen och ordnandet av penningrörelsen, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Toni Uusikivi.

Införseln av kokain började i början av 2020. Narkotikan gömdes i personbilar, som importerades till Finland på biltransportlångtradare. Varje gång lämnades den personbil som innehöll kokain av på en gata i Malm, så att dess last kunde lossas. Därefter fördelades kokainet till personer med vilka man avtalat i förväg om spridning och försäljning.

Det här fallet är en fortsättning på ett annat fall av grovt narkotikabrott som Helsingforspolisen och polisen i Västra Nyland har utrett, och där domarna föll i februari 2021. Merparten av de misstänkta i det tidigare fallet har även de sin bakgrund i Balkanområdet.

Datum när åtal väcks i detta nya fall är den 27 april 2021.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors
Polisinrättningen i Helsingfors
brottmål