Poliisi tapaa kaikki Länsi-Uudenmaan viidesluokkalaiset

Julkaisuajankohta 8.11.2023 9.39
Uutinen
Kyykyssä oleva poliisi juttelee lasten kanssa.

Länsi-Uudenmaan poliisin ennalta estävän toiminnon poliisit kiertävät syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana kaikissa alueen kouluissa. Kouluissa poliisit tapaavat viidettä luokkaa käyviä lapsia.

Komisario Hannu Väänänen kertoo, että poliisi keskusteli kiertuetta valmistellessaan koulujen kanssa, mikä olisi sopiva ikäluokka, johon poliisi voisi vaikuttaa tarjoamalla tietoa nuorten yleisimmistä rikostyypeistä.

− Valitsimme viidennen luokka-asteen, koska kiertueen tavoite on ennen kaikkea varhainen puuttuminen. Haluamme, että lapsille, jotka eivät vielä ole rikosoikeudellisessa vastuussa, jäisi muhimaan tieto teoista ja niiden seurauksista. Totta kai tavoittelemme myös sitä, että he eivät syyllistyisi rikoksiin, jotka nyt ovat pinnalla, Väänänen kertoo.

Ankkuri-poliisina työskentelevä vanhempi konstaapeli Johanna Lindroos pitää tärkeänä, että poliisi tavoittaa ja keskustelee jo alakouluikäisten kanssa. 

− Monelta vitosluokkalaiselta puuttuu kyky ajatella hetkeä pidemmälle. Me tuemme heitä kasvussa, ja tarjoamme oppimisen tueksi hyviä toimintamalleja. Jo yläkouluiässä ajatukset voivat olla muovautuneet kavereiden arvomaailman mukaisiksi. Jos kaveri vetää mukaansa rikoskierteeseen, soppa onkin valmis.

"Kaikille tuli selväksi, ettei pelkkä anteeksipyyntö aina riitä"

Asioita, joita poliisi kouluvierailulla nostaa esiin, ovat erilaiset rikoslajit ja niiden seurauksena tuleva rikos- ja vahingonkorvausvastuu. Vierailuilla puhutaan myös liikenneturvallisuudesta, päihteistä ja seksuaalisesta koskemattomuudesta. Esiin nousee sekin, millaisissa tilanteissa voi soittaa hätänumeroon 112.

− Kannustamme lapsia soittamaan hätänumeroon, jos he esimerkiksi näkevät pahoinpitelyn. Nostimme teeman mukaan, koska olemme kuulleet, että nuorilla ei ole ollut rohkeutta hälyttää apua, kertoo Lindroos.

Kiertueen vastaanotto on kouluilla ollut hyvä. Espoolaisen Lähderannan koulun rehtori Päivi Parkkinen kertoo, että poliisin vierailu ja sen sisältö oli sekä oppilaiden että opettajien mielestä hyvä ja hyödyllinen. 

− Esityksessä käsiteltiin useita nuoria koskettavia asioita ikäkaudelle sopivalla tavalla. Hyväksi koettiin myös se, että rikkeistä seuraavat seuraamukset otettiin puheeksi. Kaikille tuli selväksi, ettei pelkkä anteeksipyyntö aina riitä. Erityisesti päihteet tuntuivat olevan mielenkiintoinen aihe, ja se herätti oppilaissa paljon kysymyksiä, Parkkinen summaa.

Parkkisen mukaan poliisin esiin tuomista teemoista keskustellaan oppitunneilla muulloinkin, mutta oman painoarvonsa tuo se, että tärkeät asiat esitetään virka-asuisten poliisien toimesta.

Nuoret ovat esittäneet kiertueen yhteydessä poliisille lukuisia kysymyksiä. Osa kysymyksiä menee poliisin näkökulmasta hassuttelun puolelle, mutta sen vastapainona ovat kuitenkin olleet monet hyvät kysymykset, kuten esimerkiksi se, miten tulee toimia, jos joutuu uhatuksi.

Kiertue on onnistunut, jos turvallisuuden tunne kasvaa ja tilastot kertovat myöhemmin hyviä asioita

Näin kattava koulukierros on poliisilta iso panostus. Komisario Väänänen kuitenkin näkee, että jos koulukiertue toimii, näkyy se tulevaisuudessa tämän ikäluokan alentuneena määränä rikostilastoissa. Tätä poliisi seuraa, ja se arvioi vaikutuksia yhdessä lastensuojelun ja opetuspalvelujen kanssa. 

− Tiedon välittämisellä pyrimme vaikuttamaan myös koulujen turvallisuuteen, koulujen turvallisuuden tunteeseen, nuorten turvallisuuden tunteeseen, nuorten rikoksiin ja syrjäytymiseen ennalta estävästi ja katuturvallisuutta lisäävästi, Väänänen sanoo. 

Vanhempi konstaapeli Lindroos jatkaa, että vierailuilla poliisi tekee itseään tutuiksi nuorille, mikä helpottaa työskentelyä, jos jotain alkaa sattua ja tapahtua. 

− Etenkin pienellä kylällä opimme aika nopeasti tuntemaan alueen nuoret, ja moni teko on jäänyt tekemättä vain siksi, että nuorille on syntynyt illuusio, että me poliisissa tunnemme nuoret. 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Uusimaa Uutinen