Poliisi tehostaa kyberrikostorjuntaa: Suomi mukaan Europolin yhteistyöryhmään

Julkaisuajankohta 20.12.2022 8.36
Uutinen

Europolin päämajassa toimiva kansainvälinen yhteistyöryhmä tutkii ja estää kyberrikollisuutta. Suomi liittyy ryhmään uutena jäsenenä ja lähettää edustajansa Europoliin.

Yhteistyöryhmään liittymisellä on tarkoitus tehostaa tietoverkkorikollisuuden torjuntaa.

– Tietoverkkorikollisuus on lähes aina valtioiden rajat ylittävää kansainvälistä rikollisuutta, jota pystytään parhaiten torjumaan reaaliaikaisella kansainvälisellä viranomaisyhteistyöllä. Tietoverkkorikollisuuden torjunta edellyttää nopeaa lainvalvontaviranomaisten välistä tiedonvaihtoa ja sujuvaa käytännön operatiivista yhteistyötä. J-CAT -ryhmä tarjoaa mahdollisuuden ripeään tiedonvaihtoon ja tehokkaisiin kansainvälistä yhteistyötä edellyttäviin toimiin, kertoo rikostarkastaja Tero Muurman Keskusrikospoliisista.

The Joint Cybercrime Action Taskforce eli J-CAT on Europolissa toimiva yhteistyöryhmä, joka tekee tiedusteluun pohjautuvia toimenpiteitä kyberrikosuhkia ja -kohteita vastaan. J-CAT torjuu esimerkiksi rajat ylittäviä tietoverkkoavusteisia rikoksia, maksuvälinepetoksia ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä netissä sekä puuttuu rikosten mahdollistamiseen esimerkiksi pimeässä verkossa.

Ryhmä on perustettu Europoliin vuonna 2014. Siinä on mukana yhteensä 19 maan edustus EU:sta ja sen ulkopuolelta. Uusimpana jäsenenä mukaan liittyy Suomi. Suomen edustaja tullaan nimittämään Keskusrikospoliisiin, josta hänet lähetetään Europoliin.

Ryhmä valitsee torjuntakohteensa jäsenmaiden ehdottamien tapausten pohjalta ja tukee jäsenmaita tapausten tutkinnassa. Vuonna 2021 ryhmä toteutti 25 kyberoperaatiota.

– Europolin Cyber Crime Center (EC3) on ollut tähänkin asti poliisin keskeinen yhteistyötaho tietoverkkorikollisuuden torjunnassa. Liittyminen J-CATiin ja pysyvän yhdysmiehen sijoittaminen toimintoon parantaa entisestään kyberrikollisuutta koskevaa tiedonvaihtoa, kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia ja sitä kautta poliisin edellytyksiä kyberrikosten torjuntaan, Muurman sanoo.

Lue lisää: Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) | Europol (europa.eu)

Tiedotetta muokattu 22.12.2022 klo 14:30: tarkennettu muotoilua Suomen edustajan sijoittamisesta.

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen