Poliisi tutkii laajaa petos- ja virkarikoskokonaisuutta

Julkaisuajankohta 12.1.2023 12.00
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana petosrikoskokonaisuus, johon liittyvää henkilöä epäillään perusteettomien yksityisten turvapalveluiden tuottamisesta sosiaalitoimelle.

– Tutkittavassa rikoskokonaisuudessa yksityisen turvallisuusalan toimijaa edustavan henkilön epäillään erehdyttäneen sosiaalitoimea saaden aikaan tarpeettomat turvapalvelut vuosien 2021-2022 aikana. Asiassa epäillään aiheutetun huomattavaa taloudellista vahinkoa.

Turvapalveluiden hankinnasta päättänyttä sosiaalitoimen edustajaa epäillään virkarikoksesta asian kokonaisuudessa. Poliisi epäilee hänen ylittäneen valtuutensa päättäessään huomattavista hankinnoista ilman tosiasiallista oikeutta niihin. Myös hankintaketjun muuta päätöksentekoa, valvontaa ja vastuuta selvitetään esitutkinnan aikana. Epäillyn kokonaisvahingon osalta kyse on noin kolmesta miljoonasta eurosta, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare.

Tapahtumat sijoittuvat noin vuoden pituiselle ajanjaksolle vuosille 2021-2022 ja niihin liittyy useita kymmeniä henkilöitä, joita esitutkinnassa on pitänyt ja pitää vielä kuulla. Tämä tekee siitä rikostutkinnan näkökulmasta erittäin laajan kokonaisuuden. Varsinaisia epäiltyjä kokonaisuudessa on vähän. Tutkittavana olevan rikoskokonaisuuden tekotapa ja asiasisältö ovat luonteeltaan sellaista, että se tekee siitä yhteiskunnallisesti merkittävän ja selvittämisintressi poliisissa on suuri.

- Esitutkinta sisältää mittavia päätöksentekoon ja asiakirjamateriaaliin tehtäviä tutkintatoimenpiteitä. Esitutkinta osassa merkittävissä kokonaisuuteen liittyvissä tapahtumissa on kesken ja vasta alkuvaiheessa. Tämän lisäksi osaan esitutkintamateriaalista on noudattava erityisiä salassapitoperusteita. Tutkinnan turvaamiseksi poliisilla ei tässä vaiheessa ole asiasta muuta tiedotettavaa, Springare jatkaa.

Poliisi tiedottaa tästä asiasta nyt siihen kohdistuneen tiedustelun ja asian yhteiskunnallisen merkittävyyden johdosta. Tiedotamme tapauksesta lisää tutkinnan edetessä.