Poliisi tutkii petosten sarjaa, jossa S-pankin asiakkaiden tileiltä tehtiin oikeudettomia tilisiirtoja

Julkaisuajankohta 14.9.2022 15.23
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii toukokuussa 2022 alkanutta petossarjaa, jossa asianomistajien S-Pankin tileiltä on tehty oikeudettomia tilisiirtoja. Tilisiirrot ovat onnistuneet pankin tietojärjestelmässä ollutta haavoittuvuutta hyväksi käyttäen.

Tietomurtosarja jatkui kesän ajan. Toteutuneita tekoja eli maksuvälinepetoksia on poliisin tämän hetken tiedon mukaan 53. Näiden lisäksi poliisin tutkinnassa on arviolta noin 150 tietomurtoa.

Tutkintaa johtavan rikoskomisario Klaus Geigerin mukaan rikossarjan tekee poikkeukselliseksi sekä se, että epäiltyjen joukko asuu ja teot on tehty Suomessa että se, että tekoon ei ole vaadittu asianomistajien myötävaikutusta eli heidän erehdyttämistään. 

− Tutkinnassamme nyt oleva rikossarja on täysin erillinen valtakunnassa tapahtuneista niin sanotuista kalastelupetoksista, joita johdetaan ulkomailta käsin uhreja erehdyttämällä, Geiger painottaa.

S-pankki on ollut tai se tulee lähipäivinä olemaan yhteyksissä kaikkiin tämän rikossarjan uhreihin. Myös poliisi tulee ottamaan yhteyttä uhreihin esitutkinnan myötä.

Rikosnimikkeitä poliisin tutkinnassa ovat ainakin törkeä maksuvälinepetos, törkeä rahanpesu sekä tietomurto. Tutkinnan tässä vaiheessa on vangittuna kaksi epäiltyä, joiden lisäksi muutamia muita on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä. Rikoksen uhreja on koko valtakunnan alueella, mutta tutkinta on keskitetty Länsi- sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille. 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen