Poliisi valvoo heinäkuussa liikennejuopumusta maalla ja vesillä

Julkaisuajankohta 28.6.2024 13.43
Uutinen

Poliisin valtakunnallinen liikennejuopumusta koskeva, lähes koko heinäkuun kestävä valvontateema käynnistyy 1.7. Tutkijalautakuntien vuonna 2022 tutkimissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa aiheuttajakuljettajista oli 42 %. päihteiden vaikutuksen alaisina. 

Teeman ajankohta perustuu siihen, että tieliikenteessä kuolemaan tai loukkaantumiseen johtaneita rattijuopumusonnettomuuksia on viime vuotta lukuun ottamatta tapahtunut eniten juuri heinäkuussa. Teeman aikana poliisi puhalluttaa tehostetusti kuljettajia sekä teillä että vesillä. Teeman aikana tieliikenteessä kiinnitetään huomiota myös kuljettajien ajoterveyteen, jonka puutteet ovat vähintäänkin taustariskina yli puolessa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista.

Viime vuoden teeman aikana tehtiin 63 746 puhalluskoetta ja tavattiin 1 574 liikennejuopumuksesta epäiltyä veneen tai moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaa. 

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen poliisihallituksesta muistuttaa, että päihteet ja autoilu sen enempää kuin veneilykään eivät sovi yhteen. Rattijuopumustuomio ja siitä seuraava ajokielto ovat ikäviä asioita, mutta pahimmillaan päihtymyksen vuoksi huonontunut kyky toimia liikenteessä voi aiheuttaa toisen ihmisen tai ihmisten kuoleman tai vakavan loukkaantumisen.