Poliisi valvoo juhannuksen meno- ja paluuliikennettä Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 23.6.2021 13.07
Uutinen

Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten alueita halkovat lähes kaikki eteläisen Suomen tieliikenteen pääväylät. Juhannuksena liikennemäärät kasvavat Etelä-Suomessa huomattavasti.

− Valvomme näkyvästi juhannusliikennettä 24.−27.6. eri tieosuuksilla, myös alueidemme kesämökkipaikkakunnilla. Pahoja ruuhkia pääteille ei odoteta, mutta mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus muuttaa tilanteen pysähteleviksi tai seisoviksi jonoiksi, ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa. 

Rattijuopumusten ja suurten ylinopeuksien määrät kasvavat kesäisin 

Sekä Itä-Uudenmaan että Länsi-Uudenmaan alueella on jo tänä kesänä todettu satoja ajokortin menettämiseen johtavia ylinopeuksia. Erityinen riskiryhmä juhannusliikenteessä ovat nuoret tielläliikkujat, joilla riskikäyttäytyminen liikenteessä liittyy kesätapahtumiin ja muuhun vapaa-ajan viettoon. Kesä-elokuun aikana tapahtuu lähes kolmannes koko vuoden liikennekuolemista. Tyypillisin kesäkauden henkilövahinko-onnettomuus on tieltä suistuminen, ja se tapahtuu useimmiten alemmalla tieverkolla. 

- Suistumisten taustalla on hyvin usein ylinopeus tai rattijuopumus. Kenenkään ei pidä mennä päihteiden vaikutuksen alaisena ajamaan, eikä istahtaa päihtyneen kuljettajan kyytiin, muistuttaa ylikomisario Leppälä. 
− Ajokunnon on oltava kunnossa myös juhlaa seuraavana päivänä. Kuljettajaksi tulee porukasta valita se, jolla on ajo-oikeus, jolla alkoholia ei ole veressä ja joka on myös levännyt riittävästi kotimatkaa varten, täydentää komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.
Samat säännöt pätevät ratin lisäksi ruorissa. Länsi-Uudellamaalla vesiliikennettä valvotaan esimerkiksi Lohjan seudulla. 

Matkatavarat tavaratilaan ja matkustamo matkustajille 

Juhannuksen viettoon siirryttäessä ja kotiin palattaessa matkatavarat tulisi pakata auton tavaratilaan ja jättää matkustamo matkustajia varten. Painavimmat tavarat tulisi lastata ensin ja tukea ne hyvin. Irtain tavara on hyvä sitoa kuormaliinoilla tai kuormaverkolla. 

− Jos tavarat eivät mahdu auton takatilaan, turvaudu peräkärryyn tai suksiboksiin, mutta muista silloinkin tehdä kuormaus oikein ja tarkista painorajat, Leppälä neuvoo. 

Peräkärryä vedettäessä on ajonopeuden lisäksi kiinnitettävä huomiota kärryn kuntoon, valoihin ja rengaspaineisiin. Kevyttä peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 100 km/h riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna. Rajoitus koskee myös moottoriteitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurin sallittu nopeus ei läheskään aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen