Polisen övervakar midsommarens tur och returtrafik i Nyland

Utgivningsdatum 23.6.2021 13.07 | Publicerad på svenska 23.6.2021 kl. 13.14
Nyhet

Östra Nylands och Västra Nylands polisinrättningars områden genomkorsas av nära på alla södra Finlands huvudleder för vägtrafik. Under midsommar ökar trafikvolymen i Södra Finland betydligt.

− Vi övervakar synligt midsommartrafiken 24.-27.6 på olika vägavsnitt, också på våra områdens sommarstugeorter. Svåra trafikstockningar är inte att vänta på våra huvudleder, men möjliga påkörningar bakifrån eller andra olyckor kan ändra situationen så att det bildas köer som stannar upp, konstaterar överkommissarie Timo Leppälä vid Polisinrättningen i Östra Nyland. 

Antalet rattfyllerier och stora överhastigheter ökar under sommaren

Både på Östra Nylands och Västra Nylands områden har det redan denna sommar uppdagats hundratals överhastigheter som lett till att körkortet förverkats. En särskild riskgrupp i midsommartrafiken är de unga väganvändarna, för vilka riskbeteendet anknyter till sommarevenemang och annat fritidsfirande. Närmare en tredjedel av hela årets trafikdödlighet sker under perioden juni – augusti. Den mest typiska olyckan med personskador är avkörningar, och de sker oftast på de lägre vägnäten.

− Bakgrunden till avkörningen är mycket ofta överhastighet eller rattfylleri. Ingen bör köra iväg påverkad av rusmedel, eller åka med en berusad förare, påminner överkommissarie Leppälä.

− Körskicket bör vara i skick även dagen efter festen. Till chaufför bör väljas, den i gänget som har körrätt, som inte har alkohol i blodet och som också har vilat tillräckligt inför hemfärden, kompletterar kommissarie Hannu Kontola vid polisinrättningen i Västra Nyland.

Samma regler gäller förutom vid ratten även vid rodret. I Västnyland övervakas sjötrafiken till exempel i Lojo regionen.

Bagaget i bagageutrymmet och passagerarutrymmet för passagerarna


Då man åker iväg för att fira midsommar och återvänder hem bör bagaget packas i bilens bagageutrymme och passagerarutrymmet bör lämnas till passagerarna. De tyngsta sakerna borde packas först och stöttas upp bra. Använd lastremmar eller lastnät för löst gods.

− Ty dig till en släpvagn eller skidbox, om bagaget inte ryms i bilens bagageutrymme, men kom även då ihåg att lasta rätt och kolla viktgränser, råder Leppälä.

Då man drar en släpvagn bör man förutom körhastigheten ta i beaktande vagnens skick, belysning och däcktryck. Med en bil, som drar en lätt släpvagn, får man köra högst 100 km/h oberoende av om man kör med vagnen tom eller lastad. Begränsningen gäller också på motorväg. Det är dock bra att minnas, att den högsta tillåtna hastigheten inte på långa vägar alltid är den samma som en säker körhastighet. 
 

Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Västra Nyland Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik