Poliisi valvoo suojatiesääntöjen noudattamista ja pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden käyttäytymistä liikenteessä

Julkaisuajankohta 18.8.2023 9.04
Uutinen

Poliisi valvoo tehostetusti suojateillä maanantaista perjantaihin viikolla 34. Poliisi valvoo myös, miten suojaamattomat tienkäyttäjät, kuten jalankulkijat ja pyöräilijät, noudattavat liikennesääntöjä, sekä heidän turvallisuuttaan.

Valvonta kohdistuu siihen, noudattavatko ajoneuvojen kuljettajat suojatiesääntöjä. Pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajien liikennekäyttäytymistä poliisi seuraa myös aktiivisesti eli ajetaanko jalkakäytävillä sekä noudatetaanko väistämissääntöjä ja liikennevaloja. 

- Valvontapäivänä puutumme myös suojaamattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin muun muassa suojateiden läheisyydessä, pyöräteillä ja -kaistoilla, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo. 

Suojaamattomien osuus tieliikenteen kuolonuhreista suuri

– Suojaamattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista Suomessa viime vuonna oli 34 prosenttia. Näissä luvuissa ovat mukana moottoroidut kaksipyöräiset ajoneuvot. Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio korostaa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tänä vuonna tammi-kesäkuussa tieliikenteessä on menehtynyt kolme pyöräilijää, 10 jalankulkijaa ja 8 moottoripyöräilijää, muttei yhtään mopoilijaa. Loukkaantuneita samoissa ryhmissä on yhteensä 530, joista suurimpana ryhmänä on pyöräilijät (200 loukkaantunutta).

- On hyvä huomioida, että kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan ns. yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon ja eivät täten päädy viralliseen tilastoon. Todellisuudessa loukkaantuneiden määrä on merkittävästi suurempi kuin tässä virallisessa tilastossa, Kallio muistuttaa.

Suojaamaton tienkäyttäjä on kansainvälisessä käytössä oleva termi, ja sillä tarkoitetaan muun muassa jalankulkijoita, pyöräilijöitä, esimerkiksi sähköskuuttien kuljettajia sekä muita heikommin suojattuja tiellä liikkuvia kuten mopoilijoita.