Poliisi valvoo suojatiesääntöjen noudattamista ja tienkäyttäjien käyttäytymistä liikenteessä

Julkaisuajankohta 19.5.2023 11.40
Uutinen
Poliisiauto on parkissa tien laidalla valvomassa liikennettä.

Poliisi valvoo tehostetusti suojateillä maanantaista perjantaihin viikolla 21. Poliisi valvoo myös, miten suojaamattomat tienkäyttäjät kuten jalankulkijat ja pyöräilijät noudattavat liikennesääntöjä, sekä heidän turvallisuuttaan.

Valvonta kohdistuu siihen, noudattavatko ajoneuvojen kuljettajat suojatiesääntöjä. Pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajien liikennekäyttäytymistä poliisi seuraa myös aktiivisesti eli ajetaanko jalkakäytävillä sekä noudatetaanko väistämissääntöjä ja liikennevaloja.

- Valvontapäivänä puutumme myös suojaamattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Suojaamattomien osuus tieliikenteen kuolonuhreista suuri

– Suojaamattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista Suomessa viime vuonna oli 34 prosenttia. Näissä luvuissa ovat mukana moottoroidut kaksipyöräiset ajoneuvot. Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio korostaa.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan (poliisin tietoon tulleet) viime vuonna tieliikenteessä loukkaantui 517 pyöräilijää sekä 249 jalankulkijaa ja 504 motoristia.

- On hyvä muistaa, että kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan ns. yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon ja eivät täten päädy viralliseen tilastoon. Todellisuudessa loukkaantuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin tässä virallisessa tilastossa, Kallio muistuttaa.

Suojaamaton tienkäyttäjä on kansainvälisessä käytössä oleva termi, ja sillä tarkoitetaan muun muassa jalankulkijoita, pyöräilijöitä, esimerkiksi sähköskuuttien kuljettajia sekä muita heikommin suojattuja tiellä liikkuvia kuten mopoilijoita.

Etusivun uutinen Liikenne Poliisihallitus Uutinen