Poliisi valvoo suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä

Julkaisuajankohta 11.4.2022 10.37 | Julkaistu suomeksi 11.4.2022 klo 10.38
Uutinen

Poliisi valvoo suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta liikenteessä tiistaina 12.4.2022 kohdentamalla valvontaa pyöräilijöiden, kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajiin ja jalankulkijoihin sekä heidän liikennekäyttäytymiseensä.

Erityisesti kiinnitetään huomiota liikennevalojen noudattamiseen ja jalkakäytävällä ajamiseen.Valvontapäivänä puututaan myös suojattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen pysäyttämiseen ja pysäköintiin. 

– Päivän tavoitteena on lisätä liikenneturvallisuutta etenkin jalkakäytävillä sekä suojateillä ja pyöräteiden jatkeilla, jotka ovat tilastojen mukaan vaaran paikkoja. Täten valvontapäivänä puututaan myös suojattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo. 

Kallion mukaan valvonnassa puututaan pääasiassa tapauksiin, jossa ajoneuvo on laittomasti pysäytetty tai pysäköity jalkakäytävälle, suojatielle, liian lähelle suojatien etureunaa tai pyörätielle tai -kaistalle.

Pysäköinninvalvonta toteutetaan yhteistyössä kunnallisen pysäköinninvalvonnan kanssa.

Suojattomien osuus tieliikenteen kuolonuhreista korkea

Suojattomien tienkäyttäjien eli jalankulkijoiden ja kaksipyöräisten kuljettajien osuus tieliikenteen kuolonuhreista oli viime vuonna 35,7 prosenttia.

– Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio sanoo.

Vuonna 2021 tieliikenteessä loukkaantui 598 motoristia, 534 pyöräilijää ja 255 jalankulkijaa, paljastuu Tilastokeskuksen tilastoista. Suojattomien tienkäyttäjien osuus vakavasti loukkaantuneista oli viime vuonna noin 62 prosenttia.

– On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan niin sanotut yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon, eivätkä täten päädy virallisiin tilastoihin. Loukkaantuneiden määrä on siis todellisuudessa suurempi, Kallio muistuttaa.

Suojattomien tienkäyttäjien turvallisuuden varmistamista jatketaan kahden viikon mittaisella suojateiden tehovalvontajaksolla (18.4. - 1.5.2022), jossa valvonnan pääpaino on suojatiesääntöjen noudattamisessa.