Poliisi valvoo eri tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä Helsingissä

Julkaisuajankohta 7.4.2021 12.27
Uutinen

Helsingin poliisi kohdistaa tehostetun valvontakampanjansa jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymiseen sekä osin myös auton kuljettajien liikennekäyttäytymiseen torstaina 8. huhtikuuta.

Helsingin poliisilaitoksen suorittama valvonta on osa Poliisihallituksen koko maassa suunnittelemaa suojattomien tienkäyttäjien (jalankulkijat ja kaksipyöräisten kuljettajat) valvontapäivää.

-Poliisi kiinnittää huomiota eri tienkäyttäjiin ja turvallisuuteen liikenteessä. Esimerkiksi autoilijoiden on tärkeää risteyksessä käännyttäessä havainnoida samaan suuntaan kulkevat pyöräilijät. Autoilijoiden ei myöskään sovi pysäköidä ajoneuvoaan jalkakäytäville, pyöräteille tai pyöräkaistoille. Pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden on syytä sovittaa vauhtinsa kulloiseenkin ympäristöön sopivaksi. Jalankulkijoiden taas on hyvä noudattaa liikennevaloja sekä käyttää jalankulkijoille tarkoitettua tien osaa, ei esimerkiksi pyörätietä, muistuttaa ylikomisario Jari Kaikko Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi valvoo liikennettä päivän aikana eri puolilla kaupunkia. Valvontapaikoiksi on valittu keskeisiä ja vilkkaita väyliä, joilla eri tienkäyttäjien välillä on havaittu vaaratilanteita. Poliisi antaa valvontansa aikana tarvittaessa suullisia ja kirjallisia huomautuksia sekä liikennevirhemaksuja.

-Näkyvän valvonnan tavoitteena on ennen kaikkea lisätä liikenneturvallisuutta muistuttamalla eri tienkäyttäjille yleisimpiä liikennesääntöjä näin keväällä. Etenkin kun pyöräilijöitä ja sähköpotkulautailijoita on liikenteessä kesää kohti mentäessä entistä enemmän.

Helsingin poliisi sai keväällä 2020 käyttöönsä sähköavusteiset polkupyörät ja tehosti tuolloin suojattomien tienkäyttäjien liikennevalvontaa. Poliisin tavoitteena on tulevana kesänä valvoa suojattomien tienkäyttäjien turvallisuutta säännöllisesti eri puolilla kaupunkia.

Koronapandemia lisännyt pyöräilyn suosiota

Vuoden 2020 Tilastokeskuksen tilastojen mukaan Helsingissä menehtyi viisi ja loukkaantui 143 suojatonta tienkäyttäjää. Vuonna 2019 yksikään suojaton tienkäyttäjä ei menehtynyt liikenteessä Helsingissä, loukkaantuneita oli 162.

Vuonna 2020 Helsingissä tilastoitiin loukkaantuneita jalankulkijoita 57, kun lukema vuonna 2019 oli 78. Loukkaantuneiden jalankulkijoiden määrä väheni Helsingissä reilun neljänneksen (-27 %) edellisvuodesta.

Vuonna 2020 kaksipyöräisiä (pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat) kuljettajia loukkaantui Helsingissä 86, kun vuonna 2019 määrä oli 84. Heidän määränsä siis pysyi melko ennallaan (+2 %).

Vuonna 2020 Helsingin liikenteessä menehtyi kaikkiaan 7 ihmistä (luvussa mukana autoilijat, pyöräilijät, sähköpotkulautailijat, mopoilijat, jalankulkijat) ja loukkaantui 351, kun vuonna 2019 menehtyneitä oli 3 ja loukkaantuneita 424. Menehtyneiden määrä siis lisääntyi, mutta loukkaantuneiden määrä väheni.

Tämän vuoden tammi-helmikuussa kukaan ei ole menehtynyt liikenteessä Helsingissä. Alkuvuonna poliisin tietoon tuli kaikkiaan kahdeksan jalankulkijan loukkaantumista Helsingissä, kun vuonna 2020 vastaavana ajankohtana määrä oli 15.

-Vuodesta 2010 alkaen pyöräilyn suosio on kasvanut pääkaupunkiseudulla. Koronapandemia on viimeisen vuoden aikana lisännyt pyöräilyn suosiota entisestään, myös talvella. Se on helppo huomatakin liikenteessä, Kaikko sanoo.

Helsingin poliisilaitos tiedottaa suojattomien tienkäyttäjien valvonnasta ja sen tuloksista tarkemmin sosiaalisen median kanavissaan perjantaina 9.4.

Myös jalankulkijoita ja kaksipyöräisiä koskevia sääntöjä kertaamme sosiaalisen median kanavissamme:

Facebook: www.facebook.com/helsinkipoliisi 

Twitter: www.twitter.com/helsinkipoliisi  

Instagram: helsinkipoliisi

Helsingin poliisi jatkaa suojattomien tienkäyttäjien liikenneturvallisuuden edistämistä järjestämällä suojatiesäännön valvontapäivän keskiviikkona 14. huhtikuuta 2021. Myös se on osa Poliisihallituksen koko maassa suunnittelemaa suojatiesäännön valvontapäivää.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Liikenne Uusimaa Uutinen