Poliisi varoittaa Facebook-tilejä kaappaavista digihuijareista

Julkaisuajankohta 12.6.2023 13.12
Uutinen
Mies pitää toista kättään kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.

Poliisi muistuttaa, ettei omia pankkitunnuksia ja salasanoja pidä antaa kenellekään. Niitä pyytävät ihmiset ovat todennäköisimmin huijareita.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa usealta Facebook-käyttäjältä on kalasteltu verkkopankkitunnukset ja salasanat, kun huijarit ovat väittäneet tarvitsevansa ne tekaistun rahapalkinnon siirtämiseen uhrin pankkitilille. Uhrien rahalliset menetykset vaihtelevat sadoista euroista jopa yli 10 000 euroon. Yhteistä tapauksille on se, että huijari on ensin kaapannut uhrin Facebook-kaverin Facebook-tilin ja lähettää viestinsä uhrille kaverin nimissä.

Huijari kaappaa toisen ihmisen Facebook-tilin

Huijaukset ovat alkaneet niin, että uhri on Facebookissa saanut Facebook-kaveriltaan yksityisviestin, jossa on pyydetty uhrin puhelinnumeroa jotain kilpailua varten tai ilmoitettu voitosta jossain kilpailusta. Todellisuudessa viestit on lähettänyt huijari, joka on aiemmin kaapannut uhrin Facebook-kaverin Facebook-tilin.

Sen jälkeen uhrilta on pyydetty tilinumeroa sekä verkkopankkitunnuksia. Viestin lähettäjä on väittänyt tarvitsevansa ne siirtääkseen voittorahat uhrin tilille. Todellisuudessa huijari tyhjentää uhrin pankkitilin heti pankkitunnukset saatuaan.

Mikäli kaverisi pyytää sinulta pankkitunnuksiasi tai salasanojasi viestillä somepalvelussa, ota kaveriisi yhteyttä muuta kautta ja kerro hänelle saamastasi viestistä. Hän ei välttämättä tiedä siitä mitään. Samalla kaverisi voi tarkistaa, onko hänen sometilinsä kaapattu.

Älä anna pankkitunnuksiasi kenellekään

Jos joku haluaa lähettää sinulle rahaa, hän ei tarvitse siihen verkkopankkitunnustasi vaan ainoastaan tilinumerosi. Jos sinulta pyydetään pankkitunnuksia tai salasanoja sosiaalisessa mediassa, puhelimessa, sähköpostilla tai tekstiviestillä, pyytäjä on hyvin todennäköisesti huijari, joka on sinun rahojesi perässä. Älä siis kerro verkkopankkitunnuksiasi tai salasanojasi viestin lähettäjälle.

Jos olet jo antanut pankkitunnuksesi viestin lähettäjälle, ilmoita asiasta välittömästi pankkiin ja tee rikosilmoitus.

Varoita muita

Poliisi pyytää varoittamaan läheisiä ja tuttavia tästä huijausmuodosta. Erityisesti vanhoja ihmisiä kannattaa muistuttaa siitä, ettei pankkitunnuksia tule luovuttaa kenellekään.

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen