Poliisikoirien huume-etsinnän SM-kilpailut ovat ohjaajalle ja koiralle näytön paikka

Julkaisuajankohta 16.5.2022 8.45
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos järjestää poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisat 17.−19.5. Espoossa ja Kirkkonummella käytävät kilpailut ovat ohjaajille ja koirille kisaamisen rinnalla koulutuksellinen mahdollisuus ja osaamisen näytön paikka.

Kilpailut järjestetään viranomaisten ja yhdistysten yhteistyönä

Kilpailut, jotka poliisilaitos toteuttaa yhdessä Suomen poliisikoirayhdistys ry:n kanssa, kokoaa Länsi-Uudellemaalle osaajia eri viranomaisista ympäri Suomea. Tuomareiden ja toimitsijoiden joukossa on edustus poliisilaitoksen sekä Poliisikoiralaitoksen lisäksi Rikosseuraamuslaitokselta ja Puolustusvoimista. Mukana on myös Opaskoirakoulun kouluttaja. 

− Viranomaisten lisäksi saamme apua paikallisilta yhdistyksiltä, kertoo kilpailujen toteutuksesta poliisilaitoksella vastaava vanhempi konstaapeli Sami Söder.

Kilpailuihin osallistuu 18 koiranohjaajaa koirineen. 

− Mukana on niin nais- kuin miesohjaajia, ja he edustavat poliisilaitoksia Ahvenanmaalta aina Rovaniemelle saakka. Eri koirarotuja mukana on kuusi, ja ne ovat bordercollie, labradorinnoutaja, parsonrusselinterrieri, saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira malinois ja kultainen noutaja.

Kilpailurastit testaavat ohjaajan ja koiran yhteistyötä aikapaineen alla

Ensimmäistä kertaa Länsi-Uudellamaalla järjestettävän kilpailun teemana on tilaisuuden ainutlaatuinen koulutuksellinen luonne. Kilpailurastit testaavat perinteisen koiran etsintäkyvyn lisäksi ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, ohjaajan toimintaa kilpailu- ja aikapaineen alla sekä koiran kykyä toimia erilaisissa olosuhteissa ja erilaisilla pinnoilla. 

− Isossa roolissa on myös ohjaajan kyky luoda rajallisessa ajassa etsintään soveltuva taktiikka ja edelleen kyky noudattaa sitä etsinnän aikana, esittelee Söder.

Kilpailurastit, joita kilpailijoiden ja heidän koiriensa varalle on suunniteltu, sijoittuvat sekä Espooseen että Kirkkonummelle. Kilpailut käydään pääosin yleisöltä rajatuissa paikoissa. Tunnelmia kisojen tiimoilta voi kuitenkin seurata Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramista sekä Twitterissä.

Espoo Kirkkonummi Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen