Poliisille luovutettiin satoja aseita pääkaupunkiseudun asekeräyksessä

Julkaisuajankohta 28.5.2024 13.31
Uutinen

Pääkaupunkiseudun poliisilaitokset järjestivät ampuma-aseiden keräyksen alueillaan 25.-26.5.2024. Keräys sujui suunnitellusti ja poliisi sai keräyksen toteuttamiseen virka-apua puolustusvoimilta.

Pääkaupunkiseudun poliisilaitokset keräsivät viikonvaihteessa etukäteen sovitusti alueen kansalaisilta luvallisesti ja luvattomasti hallussa olevia aseita, patruunoita, nalleja ja räjähteitä. Keräykseen sai  ilmoittaa myös luvattoman aseen ilman pelkoa rangaistuksesta.

Helsingin poliisilaitoksen asekeräykseen luovutettiin yhteensä 104 asetta ja 70 kg patruunoita. Näiden lisäksi Helsingin poliisille luovutettiin nalleja, 2 kg ruutia ja 2 kpl savukranaatteja.  

- Meille luovutettiin keräyksessä myös erikoisempia, historiallisia aseita. Esimerkiksi yksi MP-40 (Schmeisser) konepistooli,  jota oli käytetty Suursaaren valtauksessa maaliskuussa 1942 päätettiin siirtää hävittämisen sijaan historiallisista syistä Sotamuseoon, ylikomisario Simo Kauppinen Helsingin poliisilaitokselta. 

Myös Länsi-Uudellamaalla asekeräys sujui mallikkaasti. Poliisin haltuun luovutettiin 123 asetta, joiden joukossa oli kivääreitä, haulikkoja ja käsiaseita. Näiden lisäksi luovutettiin 300 kpl tulilankanallia, 70 kg räjähdysainetta, 1 kranaatti, 20 kg luotipatruunoita ja 20 kg haulipatruunoita. 

-  Luovutetut aseet lähtevät kahta lukuun ottamatta kaikki kierrätykseen. Lisäksi kahdelle aseelle löytyi rekisteristä omistaja, ja näitä asioita vielä selvitellään, kertoo ylikomisario Juha Rosendahl.

Itä-Uudellamaalla poliisille luovutettiin 187 asetta ja 95 kg patruunoita, jotka kaikki lähtivät hävitykseen.  Aseiden joukossa oli paljon vanhoja sotilasaseita sekä myös deaktivoituja aseita. 

- Lisäksi kävimme noutamassa sotilasräjähteitä- ja ammuksia, nalleja, tulilankaa, ja dynamiittia.
Poliisille voi luovuttaa aseita ajanvarauksella ja lisätietoa tästä löytyy poliisin verkkosivulta www.poliisi.fi. Pienet ja vähäiset määrät patruunoita voi luovuttaa lähimmälle poliisiasemalle ilman erikseen sovittua aikaa, muistuttaa ylikonstaapeli Jarkko Turunen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta. 
 

Helsingin poliisilaitos Itä-Uudenmaan poliisilaitos Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uusimaa Uutinen