Hundratals vapen överlämnades till polisen under vapeninsamlingen i huvudstadsregionen

Utgivningsdatum 28.5.2024 13.31 | Publicerad på svenska 29.5.2024 kl. 13.27
Nyhet

Polisinrättningarna i huvudstadsregionen organiserade en insamling av skjutvapen i sina områden den 25 till den 26 maj 2024. Insamlingen gick enligt planerna och polisen fick handräckning från försvarsmakten för att genomföra insamlingen.

 

I enlighet med tidigare överenskommelse samlade polisinrättningarna i huvudstadsregionen under veckoslutet in vapen, patroner, sprängkapslar och sprängämnen som innehades av medborgare med eller utan tillstånd. Det gick bra att anmäla även ett olovligt vapen till insamlingen utan att behöva oroa sig över ett straff.

Totalt överlämnades 104 vapen och 70 kg patroner till Helsingfors polisinrättnings vapeninsamling. Utöver dessa överlämnades till polisen i Helsingfors sprängkapslar, 2 kg krut och 2 rökgranater.  

- Till oss överlämnades också mer speciella, historiska vapen. Till exempel en MP-40 (Schmeisser) kulsprutepistol, som använts i erövrandet av Hogland i mars 1942, beslutade man att flytta till krigsmuseet av historiska orsaker i stället för att förstöra den, berättar överkommissarie Simo Kauppinen vid Polisinrättningen i Helsingfors. 

Även i Västra Nyland löpte vapensamlingen på ett föredömligt sätt. Till polisen överlämnades 123 vapen, bland dem fanns gevär, hagelgevär och eldhandvapen. Dessutom överlämnades 300 sprängkapslar med detonerande stubintråd, 70 kg sprängämne, 1 granat, 20 kg kulpatroner och 20 kg hagelpatroner. 

- Med undantag av två vapen kommer alla de överlåtna vapnen att återvinnas. Dessutom hittades i registret en ägare till två av vapnen, och de här frågorna utreds fortfarande, berättar överkomissarie Juha Rosendahl.

I Östra Nyland överlämnades 187 vapen till polisen som alla ska förstöras och 95 kg patroner.  Bland vapnen fanns många gamla militärvapen och även deaktiverade vapen. 

- Dessutom avhämtade vi militärsprängämnen och -projektiler, sprängkapslar, stubin och dynamit. Vapen kan överlämnas till polisen med tidsbokning och ytterligare information om detta finns på polisens webbplats www.poliisi.fi. Små eller ringa mängder patroner kan överlämnas vid närmaste polisstation utan en separat överenskommen tid, påpekar överkonstapel Jarkko Turunen vid Polisinrättningen i Östra Nyland. 

 

Nyheter Nyland Polisinrättningen i Helsingfors Polisinrättningen i Västra Nyland Polisinrättningen i Östra Nyland Tillståndtjänst