Poliisimurhan yrityksiin liittyvät rikosepäilyt etenevät syyteharkintaan

Julkaisuajankohta 9.2.2024 10.00
Uutinen

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan, joka liittyy kuuteen epäiltyyn murhan yritykseen Huittisissa. Samassa yhteydessä syyteharkintaan siirtyvät myös virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja ampuma-aserikos.

Rikosepäilyjen taustalla oleva tapahtumaketju sai alkunsa 19.9.2023. Poliisi oli noutamassa henkilöä, joka oli lukittautunut rakennukseen ja kehotuksista huolimatta kieltäytyi tulemasta ulos.

Poliisi avasi rakennuksen etuoven, jolloin epäilty laukaisi kaksi asetta. Ensimmäinen luoti pysähtyi oven viereiseen seinään, ja toinen hipoi poliisin avaamaa ovea. Poliisi otti tilanteessa etäisyyttä, minkä seurauksena epäilty pystyi sulkemaan oven. Hetken kuluttua hän kuitenkin tuli ulos rakennuksesta, eikä vastustanut kiinniottamistaan.

3D-mallintaminen apuna esitutkinnassa

Esitutkinnassa tavoitteena oli arvioida laukausten aiheuttamaa vaaraa paikalla olleille. Rikosteknisessä tutkinnassa käytettiin 3D-mallintamista laserkeilaimella, jolla hahmotettiin ampumahetken tilannetta, henkilöiden sijainteja ja rikospaikkaa. Aineistoa voidaan tarkastella myös virtuaalilaseilla.

– Aineisto on mittatarkkaa ja palvelee samankaltaista tarkoitusta rikosprosessissa kuin rekonstruktio, kertoo tutkinnanjohtaja, Matti Airaksinen Keskusrikospoliisista.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että kuuden henkilön henki ja terveys vaarantui ja että tapaus täyttää virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen ja ampuma-aserikoksen tunnusmerkit.

Epäilty on kiistänyt rikosepäilyt, lukuun ottamatta ampuma-aserikosta. 

Esitutkintapöytäkirja on siirretty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle. Syytteiden nostamisen määräaika on helmikuussa 29.2.2024.

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen