Misstänkta brott som har samband med försöken till polismord går vidare till åtalsprövning

Utgivningsdatum 9.2.2024 10.00
Nyhet

Centralkriminalpolisen är färdig med sin förundersökning som gäller sex misstänkta försök till mord i Huittinen. Åtalsprövningen omfattar också våldsamt motstånd mot tjänsteman och skjutvapenbrott.

Den händelsekedja som ledde till brottsmisstankarna började den 19 september 2023, då polisen skulle hämta en person som hade låst in sig i en byggnad och trots uppmaningar vägrade komma ut.

Då polisen öppnade dörren till byggnaden avfyrade den misstänkte två vapen. Den första kulan stannade i väggen vid dörren, medan den andra nuddade vid dörren polisen öppnade. Polisen tog då avstånd från byggnaden och den misstänkte lyckades stänga dörren. Efter en stund kom hen dock ut ur byggnaden och motsatte sig inte gripandet. 

Förundersökningen tog hjälp av 3D-modellering

Syftet med förundersökningen var att bedöma den fara skotten orsakade de närvarande. Vid den kriminaltekniska undersökningen användes 3D-modellering med laserskanning för att utredarna skulle kunna skapa sig en bild av situationen då skotten avlossades, var personerna stod och själva brottsplatsen. Materialet kan granskas även med virtuella glasögon.

– Avstånden är exakta och tjänar i straffprocessen ett likadant syfte som en rekonstruktion, säger förundersökningsledaren Matti Airaksinen vid Centralkriminalpolisen.

Med stöd av förundersökningen misstänker polisen att sex personers liv och hälsa var i fara och att också rekvisitet för våldsamt motstånd mot tjänsteman och skjutvapenbrott uppfylls. 

Med undantag av skjutvapenbrottet har den misstänkte förnekat de misstänkta brotten.  

Förundersökningsprotokollet har lämnats till Västra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning. Åtalet ska väckas senast den 29 februari 2024. 

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter