Poliisin blogi: Eläimiä koskevat päätökset ovat tarkan harkinnan tulosta

Julkaisuajankohta 5.9.2022 14.16
Uutinen

Kun poliisi päätyy tekemään erityisesti suurpetoja koskevia päätöksiä, taustalla on voimassa oleva lainsäädäntö, yhteistyö, tarkka harkinta ja ajantasainen ohjeistus. Näin toteaa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen poliisin verkkosivulla julkaistussa blogissa.

Itä-Suomen metsissä on yli vuoden ajan liikkunut karhu, jonka käpälässä on kiinni pienpetojen pyydystämiseen tarkoitettu pyyntirauta. Nyt on viranomaisten yhteistyöllä ja perusteellisella harkinnalla tultu tulokseen, että lopetuspäätös on kaikista vastuullisin päätös sekä luonnon että ihmisen näkökulmasta.

- Kun poliisivirkamies tekee virkansa puolesta päätöksen, hän tekee sen osana organisaatiota, voimassa olevien ohjeiden valossa ja asiantuntemuksensa perusteella. Henkilöön kohdistuva kritiikki tai sellaiseksi puetut yritykset painostaa tai jopa uhkailla virkamiestä eivät siten ole vaikuttava tapa kohdistaa kritiikkiä tehtyyn päätökseen, vaan asia tulee tarvittaessa saattaa kantelun kohteeksi.

Vepsäläinen muistuttaa blogissaan, että viranomaistoiminnalle on ominaista, että on oltava kyky tehdä päätöksiä. 

- Vaikka luonnon moninaisuus ja eläinten terveys ja turvallisuus ovat suomalaisen yhteiskunnan keskeisiä arvoja, toisinaan vaakakupissa painavat seikat, joita ei päätöksenteossa voida ohittaa. 

Etusivun uutinen Poliisihallitus Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta