Poliisin blogi: Katujengi-ilmiön pysäyttäminen ei ole yksin poliisi käsissä

Julkaisuajankohta 14.11.2022 15.50
Uutinen

Vaikka poliisi on onnistunut tehokkaasti paitsi tutkimaan katujengien tekemiä rikoksia, myös estämään uusia rikoksia, ei katujengi-ilmiön pysäyttäminen ole yksin poliisin tehtävissä, kirjoittaa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo blogissaan.

Viime vuosina julkisuudessa on keskusteltu paljon nuorten tekemistä rikoksista ja katujengin käsite on vakiintunut käyttöön osana tätä keskustelua. Nuorten ikäluokkien rikollisuus ei ole yhtenäinen kokonaisuus, siksi on tärkeää määrittää, mistä ilmiöstä kulloinkin keskustellaan, jotta ongelmia voidaan ratkoa.

Poliisi katsoo että katujengi-sanaa on perusteltua käyttää ilmiöstä, jossa tiettyihin kaupunginosiin ja tunnuksiin leimautuvat, pääosin nuorista aikuisista koostuvat ryhmät tekevät rikoksia ja ottavat väkivaltaisesti yhteen toisten kaupunginosien ryhmien kanssa.

Poliisi tekee kaikkensa jengien rikollisen toiminnan pysäyttämiseksi, mutta poliisin näkökulmasta itse katujengi-ilmiön pysäyttämiseksi toimia on tehtävä jo ennen rikosprosessia. Monet jengiläisiksi tunnistetuista ovat olleet viranomaisten moniammatillisen ennalta estävän toiminnan kohteena nuoruudessaan, mutta syrjäytymisen kierrettä ei ole saatu katkaistua.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta Uutinen