Poliisin operatiivinen viestintä siirtyy helmikuun alussa Poliisi.fi-sivustolle

Julkaisuajankohta 29.1.2024 15.25
Uutinen

Poliisi on seurannut viestipalvelu X:n, eli entisen Twitterin, muutoksia viimeisen vuoden aikana. Toimintavarmuuden turvaamiseksi poliisi siirtää operatiivisen viestinnän X:stä Poliisi.fi -sivustolle 1. helmikuuta 2024 lukien.

Poliisi on käyttänyt viime vuodet operatiiviseen viestintään (mm. henkeen ja terveyteen liittyvät tehtävät, akuutit rikosasiat, liikenneonnettomuudet) Twitteriä, nykyistä X-palvelua. Palvelun kautta on tavoitettu ennen muuta media, jonka kautta poliisin viesti on välittynyt nopeasti ja tehokkaasti suurelle yleisölle.

X-palvelussa tapahtuneet muutokset etenkin viestien näkyvyydessä ovat kuitenkin johtaneet siihen, ettei X enää palvele aiempaan tapaan poliisin operatiivisen viestinnän tarpeita. Tärkeätkin viestit, kuten avunpyynnöt kadonneen henkilön etsimiseen, saattavat nousta uutisvirtaan vasta tuntien tai jopa päivien päästä.

- Poliisille on operatiivisessa viestinnässä ensiarvoisen tärkeää nopeus ja luotettavuus. Kun haluamme joko välittää tietoa meneillään olevista tapahtumista tai tarvitsemme yleisön apua tai havaintoja, meidän on voitava luottaa siihen, että viesti välittyy vastaanottajille lähes reaaliajassa, poliisitarkastaja Eeva Törmänen Poliisihallituksesta sanoo.

- Siirtämällä operatiivisten tilanteiden viestinnän kaikille avoimelle Poliisi.fi sivustolle edistämme myös yhdenvertaisuutta. Ei-operatiivisessa viestinnässä poliisi käyttää X-viestipalvelua jatkossakin, Törmänen jatkaa.

Myös operatiiviset uutiset ohjataan automaattisesti X:ään syötteinä mm. @PoliisiTiedote -tilille.

Uutista päivitetään, kun uusia tietoja on saatavilla


Poliisi ottaa helmikuun alussa käyttöön uuden päivittyvän uutisen operatiivisten tilanteiden viestinnässä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että operatiivisen tilanteen käynnistyessä ensitiedot julkaistaan poliisin Poliisi.fi verkkopalvelussa.  Kun uutta tietoa on saatavilla, se päivitetään uutiseen samaan tapaan kuin verkkolehdissä, ylitarkastaja Timo Torvinen Poliisihallituksesta kertoo.

- Uusin muuttunut tieto kerrotaan uutisen alussa aikaleimalla varustettuna. Uusimman muutoksen aikaleima näytetään myös uutisen otsikon yhteydessä.

Kyseessä ei ole siis uusi alusta tai järjestelmä, vaan poliisin toimintatapojen muutos, jossa Poliisi.fi uutista käytetään eri tavalla kuin aiemmin.

- Koska kyseessä on uusi toiminnallisuus, on mahdollista, että alkuvaiheessa päivittyvien uutisten tuottamisessa on pientä takeltelua. Toivomme medialta ja poliisin uutisia seuraavilta kärsivällisyyttä tässä toimintatavan opetteluvaiheessa, Torvinen sanoo.

Hän korostaa, että tarvittaessa poliisilla on kyky viestiä monikanavaisesti ja näin turvata tärkeän tiedon välittyminen.