Poliisin päivä sisälsi syväluotaavia keskusteluja sekä iloisia kohtaamisia

Julkaisuajankohta 29.8.2023 11.44
Uutinen
Poliisipäällikkö juttelee asiakkaan kanssa Poliisin päivän tapahtumassa.

Länsi-Uudenmaan poliisi otti perjantaina 25.8. varaslähdön Poliisin päivään. Tapahtuman teemana oli nuoret, ja Espoon pääpoliisiasemalla järjestetyssä tapaamisessa nuoret toivat esiin näkemyksiä ikäistensä tekemästä rikollisuudesta. Lauantaina 26.8. oli Poliisin päivän yleisötapahtumien vuoro.

Poliisi kysyi, nuoret vastasivat

Espoon pääpoliisiasemalle kokoontui 25.8. poliisin kutsumana nuoria alueen nuorisovaltuustoista.

− Halusimme käyttää tilaisuuden ja jutella suoraan nuorten kanssa. Siksi lähestyimme alueemme nuorisovaltuustoja. Paikalla olleet nuoret osallistuivat rohkeasti ja avoimesti keskusteluun ja toivat näin meille hyviä näkemyksiä reaalimaailmasta, kertoo poliisipäällikkö Timo Saarinen. 

Aikuisiakin oli paikalla. Mukana oli ennalta estävää työtä nuorten parissa tekeviä poliiseja sekä sellaisia Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja alueen kuntien edustajia, joiden työ keskittyy nuoriin.

Komisario Hannu Väänänen pohjusti keskustelua kertomalla, mitkä asiat nuorten elämässä huolestuttavat poliisia. Näitä ovat esimerkiksi väkivallan käytön lisääntyminen, tilanteiden kuvaaminen ja julkaiseminen sekä teräaseiden yleistyminen. Tuoreeltaan poliisille on tullut myös ilmoituksia ilokaasun ja muiden väärinkäytettyinä vaarallisten aineiden nauttimisesta. Nuoret kertoivat, että poliisin huoli on aiheellinen. 

− Tilanne on muuttunut vuosien varrella. Kun ennen pelkäsin lähinnä juopuneita aikuisia, nyt pelkään myös nuorisoporukoita, kertoi Kirkkonummella asuva lukiolainen.

Nuoret: ennalta estävää työtä tarvitaan ja poliisin tulee näkyä 

Koulu tuntuu nuorten mukaan edelleen turvalliselta paikalta. Turvattomiksi he kokevat liikenneasemat ja niiden yhteydessä sijaitsevat keskukset. Osalla oli omakohtaista kokemusta uhatuksi tulemisesta, ja ikävät videot sosiaalisessa mediassa olivat kaikille tuttuja.

Syiksi väkivaltaisen käytöksen takana nuoret arvioivat haastavat kotiolot sekä sen, että nuori voi tuntea painetta kuulua kyseenlaisestikin toimivaan porukkaan. 

− Väkivallan kohteena on helposti nuori, joka erottuu joukosta. Tekijän tuntema kateuskin voi vaikuttaa, pohti inkoolainen nuorisovaltuutettu. 

Nuoret toivovat poliisilta läsnäoloa sekä kouluissa että niissä paikoissa, joissa nuoret viettävät aikaansa. Pienempien lasten osalta hyviä kokemuksia poliisista sekä oppia oikean ja väärän suhteesta olisi hyvä saada jo päiväkodissa. Myös sosiaalisessa mediassa olisi hyvä näkyä. Kumppaniksi sanomalleen poliisille voisi valjastaa nuorten keskuudessa tunnettuja henkilöitä.

− Ennaltaehkäisy on varmasti vaikuttavampaa, sillä syrjäytynyttä nuorta on vaikeampaa tavoittaa, kiteytti espoolaislukiolainen.

Komisario Väänänen on tyytyväinen siitä, että poliisi ja nuoret jakavat yhteisen tilannekuvan. 

− Nuorten huoli turvattomuudesta on keskustelumme perusteella aika aito. Samalla he kuitenkin toivat meille ja muille viranomaisille käytännönläheisiä ehdotuksia, Väänänen sanoo.

Kävijät tekivät Poliisin päivän yleisötapahtumista onnistuneita

Lauantaina 26.8. poliisi tapasi satoja asukkaita neljässä yleisötapahtumassa Espoossa, Kirkkonummella, Lohjalla ja Raaseporissa Karjaalla. Jokaisessa tapahtumassa mukana oli poliiseja niin päällystöstä kuin kenttä- ja tutkintatehtävistä. Lisäksi työstä poliisissa kertoivat esimerkiksi lupapalveluiden ja viestinnän työntekijät. Kaikissa tapahtumissa yleisö sai tutustua poliisin kalustoon, ja Kirkkonummella vierailivat myös Helsingin poliisilaitoksen henkilöstöön kuuluvat poliisihevoset.

Tunnelma kaikissa tapahtumissa oli iloinen ja välitön. Siitä kiitos kuuluu poliisin oman henkilöstön ohessa hyvällä tuulella poliisin kanssa keskustelleille asukkaille.

− Ihmisiä saapui Poliisin päivään tasaisena virtana. He halusivat tutustua poliisiautoihin ja kysyivät erilaisia kysymyksiä. Eniten paikalla oli tietenkin lapsiperheitä mutta myös moni nuori kävi tapahtumassa. Näen, että Poliisin päivä on erinomainen tapa esitellä organisaatiotamme yleisölle ja madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin, kertoo Karjaan tapahtumassa mukana ollut rikoskomisario Mats Sjöholm. 

Espoo Kirkkonummi Lohja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Raasepori Uutinen