- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Poliisin tilastojen valossa turvallisuustilanne Itä-Suomessa on säilynyt ennallaan
Poliisin tilastojen mukaan Itä-Suomen turvallisuustilanteessa ei näyttäisi olevan suurempia heilahduksia verrattuna edellisiin vuosiin. Pientä liikehdintää rikosten ja hälytystehtävien määrissä luonnollisesti on, mutta suurin osa sisältyy normaaliin kausivaihteluun. Kokonaisuutena voidaan todeta, että turvallisuustilanne Itä-Suomessa on hyvä.
Rikosten ja poliisin hälytystehtävien määrät laskivat hieman Itä-Suomessa viime vuonna
Poliisin tilastojen mukaan Itä-Suomen turvallisuustilanteessa ei näyttäisi olevan suurempia heilahduksia verrattuna edellisiin vuosiin. Pientä liikehdintää rikosten ja hälytystehtävien määrissä luonnollisesti on, mutta suurin osa sisältyy normaaliin kausivaihteluun. Kokonaisuutena voidaan todeta, että turvallisuustilanne Itä-Suomessa on hyvä.
Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli vuoden 2021 aikana yhteensä 44 147 rikosta ja viime vuonna
poliisin tehtävänä oli hoitaa 47 147 A-B-luokan hälytystehtävää Itä-Suomen alueella.
Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä laski Itä-Suomessa viime vuonna 1,39 prosentilla edellisen vuoteen verrattuna. Kun tarkasteluun otetaan rikoslakirikokset ja jätetään liikennerikokset laskuista pois, niin vähennystä edelliseen vuoteen verrattaessa tulee vain 0,69 prosenttia. Lukumääräisesti rikosten määrä laski edellisestä vuodesta Itä-Suomessa 624 tapauksen verran ja jos jätetään liikennerikokset laskuista pois, niin vähennystä edellisvuotteen oli 218 rikoksen verran.
Vuoden 2021 aikana A-B -luokan hälytystehtävien lukumäärä väheni Itä-Suomessa edelliseen vuoteen verrattuna 547 tehtävällä (-1,15 prosenttia). Rikosten ja hälytystehtävien määrä laski viime vuonna myös valtakunnallisesti tarkasteltaessa.
Seksuaalirikosten määrä kasvoi
Viime vuonna poliisin tietoon tuli Itä-Suomessa 470 seksuaalirikosta, joka on reilut 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Lukumäärällisesti seksuaalirikoksia tuli poliisin tietoon 125 tapausta edellisvuotta enemmän ja lisäystä oli kaikissa tekomuodoissa. Eniten viime vuonna lisääntyivät seksuaalisen ahdistelun tapaukset, mutta esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia tuli poliisin tietoon yli 40 prosenttia edellistä vuotta enemmän. Lukumäärällisesti lapsen seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia oli 171, mikä on 50 tapausta enemmän kuin vuonna 2020.
Itä-Suomessa on reagoitu lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten määrän nousuun. Poliisilaitoksen kaikille kolmelle toiminta-alueelle (Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) on nimetty tutkinnanjohtajat, joiden vastuulla on kaikki oman alueen lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset. Tämän lisäksi on rekrytoitu ja koulutettu uusia rikostutkijoita tutkimaan näitä rikoksia ja Itä-Suomen poliisilaitokseen on nimitetty lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten koordinaattori, jonka tehtävänä on muun muassa yhtenäistää tutkinnallisia toimintatapoja sekä varmistaa ja kehittää moniammatillista viranomaisyhteistyötä.
Poliisilaitoksen Ankkuritoiminto on mukana Setlementti Puijola, Kys Barnahus -hankkeessa, jossa Pohjois-Savon alueella alakoululaisille kohdennetaan seksuaali- ja turvataitokasvatusta.
Oppituntien lisäksi toteutetaan koulukohtaiset vanhempainillat. Myös vanhempien on tärkeä tietää lasten käyttämistä sosiaalisen median sovelluksista, niihin liittyvistä ilmiöistä ja vaaranpaikoista sekä aloittaa lapsilleen turvataitokasvatus ikätasoisesti lapsen syntymästä lähtien.
Lue hankkeesta aiemmin julkaistu tiedote
Omaisuusrikosten määrä hivenen kasvoi
Vuoden 2021 aikana Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli 20 200 omaisuusrikosta, mikä on 916 tapausta enemmän kuin vuonna 2020. Omaisuusrikoksista lukumäärällisesti eniten lisääntyi petosrikokset, joiden määrä lisääntyi viime vuonna 348 tapauksen verran ja viime vuonna Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli kaikkiaan 4 434 petosrikosta.
Viime vuonna Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli liki 4 900 varkausrikosta, joista erilaisia murtoja oli noin puolet. Lukumäärällisesti varkausrikokset lisääntyivät vähän reilulla 200 tapauksella edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten varkausrikoksista lisääntyivät automurrot, joita poliisin tietoon tuli 126 tapausta edellistä vuotta enemmän. Sen sijaan mökki- ja liikemurrot vähenivät molemmat reilulla 40 tapauksella edellisvuodesta ja asuntomurtojen määrä pysyi sama lähes samana.
Väkivaltarikosten määrä pienessä nousussa
Poliisin tietoon Itä-Suomessa tuli viime vuonna 3 412 väkivaltarikosta. Väkivaltarikosten määrä lisääntyi 224 tapauksella edelliseen vuoteen verrattuna. Lisäystä tuli niin yleisellä paikalla kuin myös yksityisellä paikalla tapahtuneisiin pahoinpitelyihin Sen sijaan törkeiden pahoinpitelyiden lukumäärä pysyi samana.
Itä-Suomessa paljastui viime vuonna 12 henkirikosta, joka on yksi tapaus enemmän kuin vuonna 2020.
Huumausainerikosten lukumäärä väheni
Itä-Suomessa poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä väheni vuonna 2021 lähes 40 prosenttia edellisestä vuodesta. Vuonna 2020 huumausainerikosten määrää kasvatti Tullin paljastama Tor-verkossa toimineen Silkkitie -myyntisivuston palvelimen takavarikointi ja tästä materiaalista paljastuneiden huumausainerikosten tutkinta. Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkittavaksi tuosta Tullin paljastamasta rikoskokonaisuudesta tuli kaikkiaan yli 400 eri asteista huumausainerikosta.
Poliisin tietoon huumerikoksista tulee vain murto-osa eli huumausaineiden ja niiden käyttäjien määrä on huolestuttavasti lisääntynyt. Huumeiden hankkiminen on nykyisin helppoa ja sen vuoksi etenkin nuorten käyttäjien määrä on ikävä kyllä lisääntynyt.
Lisääntynyt huumausaineiden käyttö näkyy myös omaisuusrikoksissa sekä liikenteessä, jossa rattijuopumustapauksissa yli kolmanneksessa päihtymys on aiheutettu muulla kuin alkoholilla.
Talousrikosten määrä väheni
Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli viime vuonna 122 talousrikosta, joka on 60 tapausta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Talousrikostutkinnassa saatiin viime vuonna rikoshyötyä poliisin haltuun yhteensä 705 000 €.
Liikennerikosten kokonaismäärä pysynyt likimain edellisen vuoden tasolla
Itä-Suomessa poliisin tietoon tulleiden liikennerikosten määrä pysyi lähes edellisen vuodan tasolla.
Kaikkiaan liikennerikoksia ilmeni viime vuonna 12 698 tapausta, joka on vähän reilu 400 tapausta edellisvuotta vähemmän. Sen sijaan liikenneturvallisuuden vaarantamistapauksien määrä lisääntyi liki 270 tapauksella. Hyvänä kehityksenä näkyy törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamistapausten väheneminen. Viime vuonna poliisin tietoon Itä-Suomessa tuli 454 törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamistapausta, joka on 118 tapausta vähemmän kuin vuonna 2020.
Viime vuonna Itä-Suomessa poliisin tietoon tulleiden rattijuopumusten määrä laski lähes 14 prosentilla vuoteen 2020 verrattuna. Laskua tapausmäärissä on niin törkeissä tekomuodoissa kuin myös perusmuotoisissa rattijuopumuksissa.
Huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisen osalta nimenomaan tapauskerrat ovat kasvaneet, ei niinkään niihin syyllistyneiden henkilöiden määrä. Sama henkilö on syyllistynyt samaan tekoon useampaan kertaan.
Itä-Suomen tieliikenteessä menehtyi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tietojen mukaan yhteensä 21 henkilöä vuonna 2021. Liikennekuolemista 4 tapahtui Etelä-Savossa, 12 Pohjois-Savossa ja 5 Pohjois-Karjalassa. Kuolleiden määrä vähentyi yhdellä vuoteen 2020 verrattuna.
Loukkaantuneita oli Tilastokeskuksen mukaan marraskuun loppuun mennessä 318. Alustavien tietojen perusteella loukkaantuneita on 64 vähemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisenä vuonna.
Etelä-Savossa loukkaantuneiden määrä liikenteessä väheni 23:lla. Eniten loukkaantuneiden määrä vähentyi Mikkelissä, jossa oli 10 loukkaantuneen vähennys edelliseen vuoteen. Liikennekuolemien määrä oli 4, mikä on 3 vähemmän kuin vuonna 2020. Liikennekuolemista yksi sattui jalankulkijoille, muissa onnettomuuksissa nousivat esiin ajonopeudet.
Pohjois-Savossa loukkaantuneiden määrä väheni 23:lla. Erityisesti Kuopion onnettomuusmäärä väheni selvästi vuoden takaisesta. Kuolleiden määrä nousi 3 liikennekuolemalla ollen 12. Pohjois-Savon liikennekuolemissa korostuivat ajokunto ja ajonopeudet.
Pohjois-Karjalassa loukkaantuneiden määrä väheni 18:lla, puolet tästä vähennyksestä tuli Joensuun onnettomuuksista. Liikennekuolemien määrä oli 5, missä oli yhden vähennystä edelliseen vuoteen.
Viiden vuoden tarkastelujaksolla on liikennekuolemien määrässä ollut vaihtelua vuosien välillä. Vuonna 2021 liikenteessä kuoli 21 ihmistä, mikä on yksi vähemmän kuin vuonna 2020.
Itä-Suomen liikennekuolemissa vuodelta 2021 erottuu selkeästi kaksi taustatekijää: alkoholi ja kovat ajonopeudet. Ajonopeudet ovat olleet taustatekijänä noin puolessa Itä-Suomessa sattuneista liikennekuolemista. Onnettomuuksista puolet on ollut suistumisonnettomuuksia ja noin kolmannes kohtaamisonnettomuuksia. Alkoholi on ollut osasyynä noin joka kolmannessa liikennekuolemassa. Itä-Suomen liikennekuolemat sattuvat koko maata useammin henkilöautoissa.
Osallisten iän mukaan ei tilastoista nouse esiin selkeästi erottuvaa ikäryhmää. Aiempiin vuosiin verrattuna ikäihmisten osuus onnettomuuksista oli vuonna 2021 vähäisempi. Ajokuntoon ja ajoterveyteen liittyvät taustatekijät näkyvät lähes puolessa vuoden 2021 liikennekuolemista. Tieliikenteessä loukkaantuneiden määrä väheni erityisesti maakuntien keskuskaupungeissa Kuopiossa, Mikkelissä ja Joensuussa. Onnettomuuksien taustatiedot perustuvat poliisin kirjaamiin onnettomuustietoihin ja OTI:n (Onnettomuustietoinstituutti) aineistoon tutkijalautakuntien selvityksistä.
Itä-Suomen liikenteessä kuolleista kaksi oli 17-vuotiaita. Edellisen neljän vuoden aikana (2017-2020) ei liikenteessä kuollut yhtään 17-vuotiasta. Loukkaantuneiden määrä sen sijaan laski vuoden 2021 aikana. Loukkaantuneita tässä ikäryhmässä oli 13, kun edellisenä neljänä vuotena loukkaantuneiden 17-vuotiaiden määrä vaihteli 16-22 välillä.
Rikostorjunnan tulosten arviointia
Itä-Suomessa rikoslakirikokset selvitettiin viime vuonna 51,9 prosenttisesti eli käytännössä rikokset selvitettiin yhtä hyvin kuin vuonna 2020, jolloin selvitysprosentti oli 52,1.
Rikoslajeittain tarkasteltuna selvitysprosenteissa ei tapahtunut viime vuonna merkittäviä muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna.
Yleinen tutkinta-aikakehitys ei edelleenkään ole ollut tavoitteen mukaista, keskimääräinen tutkinta-aika rikoslakirikosten osalta piteni 17 vuorokaudella ja on nyt 194 vuorokautta eli yli puoli vuotta. Vaikka tämä suuntaus on valtakunnallinen, Itä-Suomen poliisilaitoksessa negatiivisen kehityksen keskeisin selittävä tekijä oli erityisesti massarikoksia tutkivien ryhmien suuri iäkkään työn varanto, joka oli syntynyt jo aikaisempien vuosien aikana. Tähän asiaan on kiinnitetty loppuvuodesta erityistä huomiota ja tilannetta seurataan aktiivisesti myös tänä vuonna. Tämän vuoden aikana näemme, saammeko tutkinta-aikojen pidentyminen pysähtymään.
Kiireellisten hälytystehtävien määrä hieman laski
Itä-Suomessa poliisi hoiti viime vuonna 47 147 A- ja B-luokan hälytystehtävää, joka on
547 tehtävää vähemmän kuin vuonna 2020. Kun lasketaan mukaan poliisipartioiden oma-aloitteiset valvontatehtävät sekä kiireettömät tehtävät, niin Itä-Suomessa poliisi hoiti viime vuoden aikana yhteensä 104 427 tehtävää. Vastaavasti vuonna 2020 Itä-Suomen poliisilla oli kaikkiaan 102 025 tehtävää eli viime vuonna ehdittiin tehdä valvontatehtäviä edellisvuotta enemmän. Itä-Suomessa on ryhdytty parantamaan erityisesti harva-asutusalueiden partiointia sekä niissä tapahtuvaa valvontaa. Tällaisia valvontatehtäviä on tehty viikoittain muista tehtävistä riippuen 100 - 200 ja viime vuonna hoidettiin Itä-Suomessa reilu 7900 harva-tehtävää.
Kun tarkastellaan A -kiireellisyysluokan tehtäviä, niin niiden määrä laski edellisvuodesta yli 900 tehtävällä. Sama suuntaus on koko valtakunnassa. Tehtävämäärän laskuun on vaikuttanut koronarajoitteet – esimerkiksi ravintoloiden aukioloja on rajoitettu ja suuri yleisötilaisuuksia ei ollut lainkaan. Nämä ovat vaikuttaneet yleisellä paikalla tapahtuneisiin tehtäviin, kuten esim. järjestyshäiriöihin, rattijuopumuksiin. Korona-aikaan ihmiset ovat liikkuneet normaalia vähemmän. Tämä näkyy myös poliisin A-luokan tehtävissä.
Viime vuonna Itä-Suomessa poliisi oli A -kiireellisyysluokan tehtävissä paikalla keskimäärin 13 minuutissa tehtävän hätäkeskukselta saatuaan. Kun tarkastellaan A- ja B -kiireellisyysluokan tehtäviä yhdessä niin paikalle tulo kesti keskimäärin 18,5 minuuttia. Toimintavalmiuden osalta voidaan todeta, että pysyimme sille asetetuissa tulostavoitteissa. Toimintavalmiusaika Itä-Suomessa on hyvä ottaen huomioon alueen maantieteellinen laajuus ja vesistöistä johtuvat pitkät välimatkat.
Myönnettyjen lupien määrässä kasvua
Itä-Suomen poliisilaitoksen myöntämien lupien määrä kasvoi jälleen aiemman koronapandemiasta johtuneen lupamäärien pudotuksen jälkeen. Vuoden 2021 aikana käsiteltiin ja myönnettiin yhteensä 96 000 lupaa, joista passien osuus oli 47.300 ja henkilökorttien 36.300. Kasvua edelliseen vuoteen oli yli 17 prosenttia. Edellisenä vuonna passeja myönnettiin yli 10.000 vähemmän johtuen matkustamisen vähentymisestä koronapandemian vuoksi.
Myönnettyjen henkilökorttien määrä on kasvanut vuosittain useilla tuhansilla johtuen suurelta osin pankkien tiukentuneesta käytännöstä henkilöllisyyttä osoittavien asiakirjojen suhteen. Lisäksi henkilökortti on passia pienemmän kokonsa vuoksi myös helpommin käytettävä. Aselupin määrä pysyi lähes ennallaan hieman alle 10.000 kappaleessa.
Henkilöstö
Poliisilaitoksen rahoitus vuodelle 2022 turvaa vähintään nykyisen henkilöstömäärän, joten pystymme tuottamaan turvallisuuspalveluja aikaisempien vuosien mukaisesti. Poliisilaitos painottaa kuluvanakin vuonna mm. harva-alueiden valvontaa ja ennalta estävää toimintaa.
Poliisin tilastot 2021 Etelä-Savo
Poliisin tilastot 2021 Pohjois-Karjala
Poliisin tilastot 2021 Pohjois-Savo
