Poliisitehtäviä laidasta laitaan, kotirauhan rikkominen, ryöstörikoksia ja liikennerikoksia Itä-Uudellamaalla

21.12.2021 13.18
Uutinen

Itä-uudellamaalla hoidettiin viime viikolla noin 1800 erilaista poliisitehtävää, selviteltiin kotirauhan rikkomista ja nuorten tekemiä ryöstörikoksia. Lisäksi poliisi valvoi isoa henkilöautojen kokoontumisajoa yhdessä Länsi-Uudenmaan poliisin kanssa.

Väkivallanteko Vantaalla 

Vantaan Hakunilassa tapahtui torstai-iltana 9.12.2021 väkivallanteko, jossa kahta henkilöä epäillään naisen raiskauksesta.

– Epäillyt teot tapahtuivat yksityisasunnossa, johon kolmikko oli lähtenyt viettämään aikaa ravintolaillan jatkeeksi. Asunnolla naiselle oli annettu huumausaineita ja häntä oli uhattu teräaseella ja kuristettu ennen epäiltyä raiskausta, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Tapaukseen otettiin asian selvittämiseksi kiinni kolme henkilöä. Esitutkinnassa selvinneiden tietojen perusteella kahta pidätettynä ollutta epäillään teoista. Tapausta tukitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeillä raiskaus ja vapauden riisto, Aukio jatkaa.

Omakotitaloon murtauduttiin Pukkilassa

Pukkilassa sijaitsevaan omakotitaloon murtauduttiin sunnuntaina 19.12. ikkuna ja ovi rikkomalla asukkaiden ollessa sisällä nukkumassa.

– Poliisin saamien tietojen mukaan neljä henkilöä oli murtautunut taloon sisälle ja osalla epäillyistä oli ollut mukanaan myös erilaisia astaloita. Yksi epäillyistä oli käynyt läpi koko talon, jonka jälkeen seurue oli poistunut paikalta, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

Asukkaan seurassa ollut mies oli säikähtänyt tapahtumaa ja hypännyt peloissaan ulos rikkoutuneesta ikkunasta. Hän poistui paikalta ottaen luvatta käyttöön lähellä olleiden metsästäjien auton ja ajoi sillä läheiselle kaupalle hälyttääkseen apua.

– Kaikkien tekoon epäiltyjen henkilöllisyys on poliisin tiedossa ja tapausta tukitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa murron osalta törkeänä kotirauhan rikkomisena ja vaarallisen esineen hallussapitona sekä auton luvattoman käyttöönoton osalta moottorikulkuneuvon käyttövarkautena, Lylykangas summaa.

Nuorten tekemiä ryöstöjä

Itä-Uudenmaan poliisille kirjattiin viime viikonlopulta nuorten tekemiä ryöstörikoksia, joissa käytettiin myös väkivaltaa. Näissä tapauksissa sekä uhrit, että epäillyt tekijät olivat alaikäisiä. 

– Lasten ja nuorten tulee ymmärtää, että ryöstö on vakava rikos, jolla on myös epäillyille usein kauaskantoisia seurauksia. Jos ryöstörikoksesta epäilty nuori on jo rikosoikeudellisessa vastuussa, eli 15 vuotta täyttänyt, puhutaan seurauksien osalta vakavimmissa tapauksissa jopa vankeusrangaistuksesta. Poliisi panostaa erityisesti vakavien rikosten tutkintaan ja siksi ryöstöstä epäillyt jäävät useimmiten myös kiinni, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen.

Poliisitehtäviä laidasta laitaan

Viime viikko oli valvonta- ja hälytystoimintasektorilla kokonaistehtävämäärältään edellisviikkoa hieman rauhallisempi, mutta tehtävissä oli edelleen paljon useita partioita pidempään sitovia tehtäviä, joten tekemistä riitti. Kotihälytystehtävissä oli myös havaittavissa hienoista laskua. Niitä välitettiin viime viikolla poliisille 150, kun edellisellä viikolla määrä oli 190.

– Hätäkeskuksen viime viikolla poliisille välittämistä tehtävistä noin 600 painottui viikonloppuun ja niissäkin oli havaittavissa hienoista laskua. Viikonlopun öiden tehtävämäärä on ollut reilun 200 tehtävän luokkaa, nyt jäätiin hieman sen alle ja viikonlopun päivävuorotkin olivat melko rauhallisia. Perheväkivaltatehtävissä ikävä kyllä tapahtui lievää nousua ja niihin sisältyvät lähisuhdeväkivaltatilanteet ovatkin osa tulevan vuoden seurantakohteitamme, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Nopeus- ja pikkujouluvalvontaa

Liikenteessä valvoimme viime viikolla normaaliin tapaan muun muassa raskasta liikennettä ja nopeuksia ja koska kyseessä oli myös viimeinen viikonloppu ennen joulua, valvonnan kohteena oli myös pikkujoulujen juhlijat liikenteessä.

– Lauantai-iltana liikennepoliisisektorin partiot osallistuivat Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen puolella suuren kokoontumisajon valvontaan. Kokoontumisajoon osallistui vajaa 200 ajoneuvoa. Tuloksena oli kymmenkunta ajokieltoja ja suurin mitattu nopeus 197 km/h satasen alueella, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Poliisi otti kiinni kellarikomeroihin murtautujan - muistutus: tarkista tilat säännöllisesti

Kellarikomeromurrot ovat ihmisille aina ikäviä tapahtumia. Kellareissa tai varastoissa säilytetään kausitavaroiden lisäksi paljon ihmisten henkilökohtaiseen historiaan liittyvää tavaraa. Näihin lukittuihin tiloihin murtaudutaan valitettavan usein ja koska niissä käydään harvakseltaan, tekoaikakin voi olla vaikeasti määriteltävissä. 

– Omat kellari- ja varastotilat kannattaa käydä tarkistamassa säännöllisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä juuri viime viikon maanantaina kellarikomerosta tavattu murtopuuhissa oleva henkilö, joka pääsi jatkamaan oleskeluaan poliisin ”komeroon” eli poliisivankilaan, Klemetti kertoo.

Poliisi toivottaa alueen asukkaille rauhallista joulua

Nyt joulun alla toivomme, että kaikki viettäisivät joulua läheisten kanssa rauhoittuen ja nauttien joulupöydän antimista hyvässä seurassa.  

Koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen puolesta toivotamme alueemme asukkaille rauhaisaa ja erityisesti turvallista joulua. Tonttuilla saa, mutta ei liikenteessä.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
liikenne
rikosasiat
ryöstö