Poliisitehtävien keskiössä nuorten pahoinvointi, lähisuhdeväkivalta sekä päihtyneet ja kortittomat kuljettajat

Julkaisuajankohta 7.12.2023 14.31
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudellamaalla poliisitehtävissä näkyivät muun muassa nuorten pahoinvointi, lähisuhdeväkivalta sekä päihtyneet ja kortittomat kuljettajat. Lisäksi vakavaan väkivallantekoon epäilty kaksikko vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeään ryöstön yritykseen, törkeään kotirauhan rikkomiseen ja törkeään pahoinpitelyyn.

Juustovarkaat iskivät Hyvinkäällä

Kahden miehen epäillään varastaneen lähes 50 kiloa juustoa hyvinkääläisestä kauppaliikkeestä. Poliisin partio sai tehtävän kohteeseen keskiviikkona 29.11. iltapäivällä.

– Kauppaliikkeen myyjä oli havainnut miehen kätkeneen ison kasan juustoa takin selkäpuolelle piilottamalla. Kassalla mies oli maksanut vain yhden juomatölkin. Seurueeseen kuulunut toinen mies oli juossut valmiiksi autolle, mutta myyjän havaittuaan lähtenyt juoksemaan karkuun, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Poliisin partio lähti tavoittelemaan juustovarkaita tarkkanenäisen poliisikoira Köpin kanssa ja pian tuntomerkkeihin sopivaan kaksikkoon saatiinkin jo näköhavainto. Epäillyt eivät heti totelleen poliisin pysähtymiskäskyä vaan luovuttivat vasta noin puolentoista kilometrin juoksukilpailun jälkeen.

– Kaksikko otettiin kiinni varkaudesta epäiltynä ja kuljetettiin Hyvinkään poliisivankilaan. Toisen miehistä epäillään syyllistyneen myös niskoitteluun poliisia vastaan sekä maahantulokiellon rikkomiseen, Sanoo Murto.

Osa lähes viidenkymmenen kilon juustosaaliista löytyi miesten käyttämän auton tavaratilasta ja osa maastosta. Koko usean sadan euron saalis todettiin käyttökelvottomaksi.

Välikohtaus paikallisjunassa johti kahteen pahoinpitelyyn

Tapahtumat saivat alkunsa 28.11. myöhään tiistai-iltana, kun paikallisjunassa matkustanut mies oli näyttänyt konduktöörille väärennettyä matkalippua.

– Miestä oli yritetty poistaa junasta, jonka yhteydessä hän oli lyönyt ja potkinut konduktöörejä ja sylkenyt heitä kohden, kertoo rikostarkastaja Krista Vallila.

– Järjestyksenvalvojat ottivat epäillyn kiinni Tikkurilan asemalla ja luovuttivat hänet poliisin partion huostaan. Miehen epäillään syyllistyneen kahteen pahoinpitelyyn sekä järjestystä ylläpitävän virkamiehen vastustamiseen, Vallila jatkaa.

Vakava väkivallanteko Porvoossa – epäillyt vangittu

Porvoossa tapahtui torstaina 30.11. varhain aamulla vakava väkivallanteko, jossa kahden miehen epäillään murtautuneen kerrostaloasuntoon, pahoinpidelleen ja aiheuttaneen asunnon omistajalle sairaalahoitoa vaativat vammat.

– Poliisin partio saapui paikalle juuri, kun tekoon epäilty kaksikko oli poistumassa asunnon rappukäytävästä. Kaksikko otettiin kiinni, kun nämä yrittivät poistua, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Poliisin tekemien toimenpiteiden ja selvitysten jälkeen miesten epäillään syyllistyneen törkeään ryöstön yritykseen, törkeään kotirauhan rikkomiseen ja törkeään pahoinpitelyyn. Poliisi esitti miehiä vangittavaksi ja heidät on nyt vangittu 3.12. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä kyseisiin rikoksiin, sanoo Cederlund.

Kortittomia ja päihtyneitä kuljettajia poliisin haaviin

Poliisilaitoksen alueella valvottiin viime viikolla taas aktiivisesti liikennettä ja poliisin haaviin jäi peräti 16 kortitonta kuljettajaa sekä 24 kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen.

– Kovasta pakkasesta huolimatta liikenteessä syyllistyttiin myös koviin ylinopeuksiin. Tehtävistä mainittakoon kuljettaja, joka lähti poliisin pysäytyspaikalta karkuun tutkanpaljastin mukanaan. Poliisi voitti tämän juoksukilpailun ja epäilty päätyi poliisin huostaan. Pakomatkalle tältä epäillyltä jäi tutkanpaljastin sekä toinen kenkä, kertoo komisario Katri Lehti.

– Valvoimme myös raskaan liikenteen ajo- ja lepoaikojen noudattamista. Etävalvonnan ansioista kiinni jäi muun muassa kuljettaja, joka ajoi ilman kuljettajakorttia. Lisäksi partiomme osallistuivat liikenteenvalvonnan ohessa myös hälytystehtävien hoitamiseen, Lehti jatkaa.

Yövuorojen tehtävissä näkyivät nuorten pahoinvointi lähisuhdeväkivalta

Viime viikon tehtävät painottuivat taas tuttuun tapaan viikonloppuun. Perjantai-illan ja sunnuntai-iltapäivän välisenä aikana hoidettiin 632 erilaista poliisitehtävää.

– Näistä yksilön suojaan liittyviä tehtäviä oli 158 ja erilaisiin kotihälytystehtäviin poliisi vastasi 51 kertaa, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

– Yövuoron tehtävissä huomionarvoista oli jälleen eri tavoin pahoinvoivat 15-18 vuotiaat nuoret. Nuorten lisäksi poliisia työllisti pariskuntien väliset lähisuhdeväkivaltatehtävät, jotka venyivät usein aamun pikku tunneille, kun puolisot jatkoivat asioidensa selvittämistä, Klemetti jatkaa.

Huomioi nämä asiat, jos kohtaat kylmettyneen henkilön

Vallitsevaan säätilanteeseen liittyen poliisi haluaa muistuttaa, miten kannattaa menetellä, jos kohtaa kylmettyneen henkilön esimerkiksi maassa makaamassa, eikä henkilö pysty enää itse liikkumaan. 

– Henkilöä ei tule liikuttaa, vaan hänet tulee suojata vaatteilla tai mahdollisilla peitteillä ja hälyttää paikalle apua soittamalla hätäkeskukseen. Kylmettyneen henkilön liikuttaminen voi pahimmillaan heikentää henkilön tilaa. Jos kylmä veri lähtee liian ripeästi liikkeelle elimistössä voi se aiheuttaa hengenvaarallista rytmihäiriötä. Lyhykäisyydessään puhuttele, herättele, soita 112 ja auta varovasti, ohjeistaa Klemetti.

Ikäihmisiä huijattu - keskustele ja ohjeista läheisiä

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut ainakin kolme tapausta, jossa ikäihmisiä on taas joutunut huijauksen kohteeksi. Nämä nyt tietoon tulleet huijaukset ovat tapahtuneet marras-joulukuun taitteessa.

Huijauksissa toistuu sama kaava. Kaksi naista ovat lähestyneet ikäihmisiä kertomalla, että he keräävät rahaa kuuromykille. Päästyään asuntoihin sisälle, epäillyt ovat anastaneet sieltä rahaa ja koruja. 

Poliisi kehottaa ikäihmisten omaisia ja ystäviä keskustelemaan asiasta läheisten ikäihmisten kanssa ja ohjeistamaan heitä. Ketään tuntemattomia henkilöitä ei tule päästää sisälle kotiin. Jos kuitenkin kokee joutuneensa tämänkaltaisen rikoksen uhriksi, kanttaa hätäkeskukseen soittaa välittömästi. Mitä nopeammin tieto tavoittaa poliisin, sitä paremmat mahdollisuudet poliisilla on päästä epäiltyjen jäljille. 

Poliisi myös muistuttaa, että kaikilla laillisesti rahaa keräävillä tahoilla on oltava siihen virallinen lupa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta