Ungdomars illamående, våld i nära relationer samt berusade och kortlösa förare i fokus bland polisuppdragen

Utgivningsdatum 7.12.2023 14.31 | Publicerad på svenska 8.12.2023 kl. 15.43
Nyhet

Förra veckan var det bland annat ungdomars illamående, våld i nära relationer samt berusade och kortlösa förare som stod ut bland polisuppdragen i Östra Nyland. Dessutom anhölls en duo som är misstänkt för en allvarlig våldshandling på sannolika skäl misstänkt för grovt rånförsök, grovt brott mot hemfriden och grov misshandel.

Osttjuvar slog till i Hyvinge

Två män misstänks ha stulit nästan 50 kilo ost från en butik i Hyvinge. Polisens patrull fick ett uppdrag till målet på eftermiddagen onsdagen den 29.11.

– Butiksbiträdet hade lagt märke till att en man hade gömt en stor hög med ost under ryggsidan av sin rock. Vid kassan hade mannen bara betalat för en dryckesburk. Den andra mannen i sällskapet hade sprungit färdigt till bilen, men när han fick syn på försäljaren sprang han iväg, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

En polispatrull gav sig iväg efter osttjuvarna tillsammans med polishunden Köpi, som har bra väderkorn och det tog inte lång tid innan de fick syn på en duo som stämde överens med signalementen. De misstänkta lydde inte omedelbart polisens order om att stanna utan gav upp först efter en kapplöpning på halvannan kilometer.

– Båda greps som misstänkta för stöld och fördes till Hyvinge polisfängelse. Den ena av männen är även misstänkt för olydnad mot polisen och för att ha brutit mot inreseförbudet, säger Murto.

En del av bytet på närmare femtio kilo ost hittades i bagageutrymmet på den bil som männen använde, och en del i terrängen. Hela bytet värt flera hundra euro konstaterades vara obrukbart.

Incident på ett lokaltåg ledde till två fall av misshandel

Händelserna fick sin början sent på tisdagskvällen den 28.11, då en man som reste med lokaltåget hade visat konduktören en förfalskad biljett.

– Försök hade gjorts att avlägsna mannen från tåget, varvid han hade slagit och sparkat konduktörerna och spottat mot dem, berättar kriminalinspektör Krista Vallila.

– Ordningsvakterna grep den misstänkte på Dickursby station och överlämnade honom till en polispatrull. Mannen misstänks ha gjort sig skyldig till två fall av misshandel och för motstånd mot tjänsteman som upprätthåller ordningen, fortsätter Vallila.

Allvarlig våldshandling i Borgå de misstänkta har häktats

En allvarlig våldshandling ägde rum i Borgå tidigt på torsdagsmorgonen den 30.11, då två män misstänks för att ha brutit sig in i en höghusbostad, misshandlat bostadens ägare och åsamkat hen skador som krävde sjukhusvård.

– Polisens patrull anlände precis när den misstänkta duon var på väg ut från trappuppgången i huset. De två greps när de försökte avlägsna sig, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

– Efter polisens åtgärder och utredningar misstänks männen ha gjort sig skyldiga till grovt rånförsök, grovt hemfridsbrott och grov misshandel. Polisen begärde männen häktade och de har nu häktats den 3.12. vid Östra Nylands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för brotten i fråga, säger Cederlund.

Kortlösa och berusade förare haffades av polisen

Förra veckan övervakades trafiken igen aktivt i polisinrättningens område, och hela 16 kortlösa förare och 24 förare som misstänks för rattfylleri haffades av polisen.

– Trots den stränga kölden förekom det också alltför höga hastigheter i trafiken. Bland uppdragen kan nämnas en förare som flydde från polisens stoppställe bärande på en radardetektor. Polisen vann löptävlingen och den misstänkte personen hamnade i polisens förvar. Under flykten tappade den misstänkte radardetektorn och en sko, berättar kommissarie Katri Lehti.

– Vi övervakade också att kör- och vilotiderna följs i den tunga trafiken. Tack vare distansövervakning åkte bland annat en förare fast som körde utan förarkort. Vid sidan av trafikövervakningen skötte våra patruller även larmuppdrag, fortsätter Lehti.

Nattskiftet bevittnade i sitt arbete ungdomars illamående och våld i nära relationer

Uppdragen under förra veckan var igen koncentrerade till veckoslutet. Mellan fredagskvällen och söndagseftermiddagen utfördes 632 olika polisuppdrag.

– Av dessa hänförde sig 158 till skydd av individen och polisen gjorde 51 hemutryckningar, berättar kommissarie Kimmo Klemetti.

– Bland nattskiftets uppdrag noterades återigen unga i åldern 15–18 år som mådde dåligt. Förutom med ungdomar var polisen också sysselsatt med uppdrag relaterade till våld i nära relationer mellan par. Uppdragen sträckte sig ofta in på småtimmarna när makarna fortsatte att reda ut sina frågor, fortsätter Klemetti.

Observera följande, om du råkar på en person som blivit nerkyld

I samband med det rådande vädret vill polisen påminna om vad du ska göra, om du till exempel stöter på en person som blivit kall och kanske ligger på marken och kan inte längre röra sig. 

– Du ska inte flytta på personen , försök i stället skydda hen med kläder eller eventuella täcken och tillkalla hjälp genom att ringa nödcentralen. I värsta fall kan det försämra en nedkyld persons tillstånd om man flyttar på hen. Om nedkylt blod börjar strömma för snabbt i kroppen kan det orsaka livshotande arytmier. Kort sagt tilltala, försök väcka, ring 112 och hjälp försiktigt, instruerar Klemetti.

Åldringar har blivit lurade - tala med dina närstående och ge dem anvisningar

Polisen i Östra Nyland har fått kännedom om minst tre fall där åldringar har fallit offer för bedrägerier. Bedrägerierna som nu har uppdagats, ägde rum i månadsskiftet november-december.

Samma mönster upprepas i bedrägerifallen. Två misstänkta kvinnor har närmat sig åldringar och berättat att de samlar in pengar till dövstumma. Nä de väl kommit in i lägenheterna har de stulit pengar och smycken. 

Polisen uppmanar anhöriga och vänner till åldringar att diskutera saken med närstående åldringar och ge dem anvisningar. Släpp inte in okända personer i hemmet. Om du dock upplever att du har blivit utsatt för ett sådant brott ska du omedelbart ringa nödcentralen. Ju tidigare informationen når polisen, desto bättre möjligheter har polisen att komma de misstänkta på spåret. 

Polisen påminner också om att alla som lagligt samlar in pengar måste ha ett officiellt tillstånd för det.

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet