Poliisiylijohtaja: Poliisi luo perusturvallisuutta kaikille

Julkaisuajankohta 1.11.2024 14.17
Uutinen
Poliisiopiskelijoiden päitä useampi takaa päin kuvattuna.
130 poliisia antoi eettisen valan Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

Tänä syksynä suomalaisia on puhuttanut niin kriittiseen infraan tehdyt vahingonteot, katu- ja jengirikollisuus kuin eduskuntatalon töhriminen ja lähi- ja parisuhdeväkivalta. Henkirikosten määrä on kasvanut, ja poliisin tietoon on tullut yhä enemmän alaikäisten tekemiä väkivaltarikoksia.

Poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki muistuttaa, että poliisi on kehittänyt omaa tilanne- ja häiriökuvaa ja analysoitua tietoa toiminnan tueksi. Lisäksi poliisi toimii tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa ja osallistuu jatkuvasti aktiivisena kumppanina sekä pohjoismaiseen, eurooppalaiseen että maailmanlaajuiseen rikostorjuntayhteistyöhön. 

Epävarmuuden kasvaessa on tärkeää, että poliisi tuo yhteiskuntaan omalla toiminnallaan vakautta ja jatkaa päivittäistä työtään ammattitaitoisesti ja sovinnollisuutta edistäen. Meidän tehtävänä on palvella ja tarjota perusturvallisuutta kaikille, hän totesi perjantaina.  

Ensimmäinen puhe virassa

Koskimäki piti valanantajille puheen ensimmäistä kertaa virassaan. Siinä käsiteltiin teemoina ajankohtaisesti poliisin rahoitusta ja tuottavuusohjelmaa. 
− Poliisille asetetut säästötavoitteet ovat mielestäni varsin kohtuullisina, vaikka kustannusnousupaineet tuleville vuosille ovat suuria. 
− Parhaillaan pohdinnassa on, mitä teemme, jotta saamme budjetin tasapainotettua ja kuinka samalla viemme poliisin työtä eteenpäin itsenäisesti. Mitkä ovat poliisityön kannalta olennaisia tehtäviä, jotta keskitymme ns. oikeisiin asioihin? Kuinka turvaamme palvelumme alueellisesti, asiallisesti ja ajallisesti? 
− Lyhyesti tiivistettynä on siis kyse poliisityön kehittämisestä, hän totesi.

Voimavarojen vahvistaminen luo luottamusta 

Koskimäen mukaan poliittiset päättäjät ovat ymmärtäneet toimintaympäristön voimakkaan muutoksen vaikutukset maamme sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen. 

− Meille asetettu tavoite lisätä operatiivisissa tehtävissä toimivia henkilöitä on hyvässä vauhdissa. Tämä tarkoittaa kehyskauden aikana 500 henkilötyövuoden verran lisää osaajia ja arjen turvaajia poliisiin erilaisiin töihin. Poliisin operatiivinen suorituskyky on kokonaisuus, missä saaduilla lisämäärärahoilla panostetaan mm. nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaan, koulupoliisityöhön sekä harmaan talouden torjuntaan. 
− Tämä luo luottamusta tulevaisuuteen, jotta pystymme selviytymään poliisille osoitetuista tehtävistä osana Suomen kokonaisturvallisuutta. 

Arvojamme tulkitaan tekojemme kautta

Koskimäki korosti puheessaan valanantajille poliisin arvoja ja niiden mukaista toimintaa. Poliisin arvoista on käyty keskustelua eri yhteyksissä kuluneen kesän ja syksyn aikana. Näissä keskusteluissa on mukana ollut sekä omaa henkilöstöä, kansalaisia ja keskeisiä sidosryhmiä pohtimassa, ovatko poliisin nykyiset arvot muuttuneet tai täydentyneet ajan kuluessa. 

− Tässä kuussa teemme valintoja, millaiset arvot poliisin työtä ohjaavat jatkossa. Arvot eivät lausuttuina merkitse vielä mitään, vaan niitä tulkitaan tekojemme kautta. Arvot heijastelevat, miten suhtaudumme asioihin ja ihmisiin, miten toimimme eri tilanteissa ja miltä organisaatio näyttää ulospäin. Arvojemme mukaisesti toimiminen auttaa meitä tekemään onnistuneita päätöksiä.

Hän kiitti myös Poliisiammattikorkeakoulua jatkuvasta koulututuksen kehittämisestä. Suomalainen poliisikoulutus tuottaa erinomaiset valmiudet vaativassa poliisityössä pärjäämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

− Tämä päivän poliisityö edellyttää tekijältään moniosaamista ja rohkeutta.
− Samalla kun kehitämme toimintaamme kaiken arkisen työn ohella, meidän tulee huolehtia omasta ja työkaverin hyvinvoinnista ja osaamisesta. Vaikka työmme on vaativaa, raskasta ja etulinjassa vaarallistakin, muistetaan ylpeästi myös työmme merkitys ja pidetään kiinni työnilosta. 

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisikoulutus Uutinen