Puoli vuotta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan – tilannekatsaus Länsi-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 5.9.2022 13.39
Uutinen

Tilapäisen suojelun hakemusten määrä on tasoittunut noin 260 hakemukseen kuukaudessa.

Venäjän hyökkäyksestä on nyt aikaa noin puoli vuotta. Maaliskuussa 2022 Länsi-Uudenmaan poliisilaitos otti vastaan noin 1100 ukrainalaisten tilapäisen suojelun hakemusta.

Maaliskuun jälkeen määrät lähtivät laskuun, sillä huhtikuussa hakemuksia vastaanotettiin noin 300 kappaletta ja toukokuussa noin 140 kappaletta. Kesällä hakemusmäärät kasvoivat hieman aiempiin kuukausiin verrattuna.

– Kesä-elokuussa määrä on vakiintunut noin 260 kappaleen kuukausitahtiin, kertoo komisario Sari Pyörökivi.

Hakemusten peruuttamisissa kyse on koko ajan ollut yksittäisistä tapauksista.

Kolmella asemalla hakemusten vastaanottoa

Venäjän hyökkäyksen alettua hakijoina oli lähinnä naisia ja lapsia. He majoittuivat pääsääntöisesti yksityismajoitukseen. Tällä hetkellä poliisilaitokselle tilapäistä suojelua saapuu hakemaan sekä miehiä että naisia, ja heistä suurin osa majoittuu vastaanottokeskukseen.

Länsi-Uudellamaalla hakemuksia otetaan vastaan Espoon, Lohjan ja Raaseporin poliisiasemilla. Pääosa hakijoista asioi Espoon pääpoliisiasemalla. Poliisi muistuttaa, että saapuvista ryhmistä on hyvä ilmoittaa poliisiasemalle etukäteen - mielellään vähintään paria arkipäivää aikaisemmin - jotta toiminta on sujuvaa.

Uusi toimintamalli poliisissa

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ei poliisi ole useampaan vuoteen ottanut oleskelulupahakemuksia vastaan. Tämä tehtävä on ollut Maahanmuuttoviraston hallussa. Kyseessä on siis ollut uusi toimintamalli ja tehtävä Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle ja poliisille yleisestikin.

Tänä aikana kokemus on karttunut ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on osaltaan kehittänyt ja virtaviivaistanut toimintoja.

– Myös vastaanottokeskusten kanssa sovitut uudet toimintatavat sujuvoittivat toimintaa. Yhteistyössä on kirkastettu esimerkiksi sitä, miten asiakkaita ohjeistetaan ja tietoa vaihdetaan puolin ja toisin, toteaa Pyörökivi.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uusimaa Uutinen