Pysähdy! -kampanja muistuttaa petoksista ja liikenneturvallisuudesta

Julkaisuajankohta 28.3.2021 10.00
Uutinen

Poliisin syksyllä käynnistämä Pysähdy! -kampanja jatkuu. Tavoitteena on pysäyttää, havahduttaa ja saada ihmiset hakemaan ajoissa apua. Viikolla 13 keskitytään ikääntyneisiin kohdistuneisiin petoksiin ja viikolla 16 muistutetaan turvallisesta liikennekäyttäytymisestä.

Kampanjan viisi teemaa; mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, lähisuhdeväkivalta, nettipetokset ja liikenneturvallisuus on poimittu poliisin analyysista. 

– On erittäin tärkeää ennalta estää uusia virustartuntoja, mutta samalla on tärkeää muistaa ja tiedostaa, että yksinäisyys, rahahuolet sekä päihde- ja mielenterveysongelmat ovat jo pitkittyneen koronatilanteen vuoksi vieneet monen jaksamisen äärirajoille. Me poliisissa kannamme huolta vaikeassa tilanteessa olevista ja haluamme muistuttaa, että pidetään yhdessä huolta toisistamme. Yksin ei pidä kenenkään jäädä ja aina on apua saatavilla, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Korona lisännyt ikääntyneisiin kohdistuneita petoksia

Poliisin tietoon tulleiden Internetin avulla tehtyjen petosten määrä on jatkanut kasvuaan. Vuodesta 2019 vuoteen 2020 poliisin tietoon tulleiden niin sanottujen nettipetosten määrä on kasvanut yli 30 prosenttia. Poliisi on lisännyt yhteistyötä rikoksia ennalta estävässä viestinnässä viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. 

– Viime aikoina eri tyyppiset petokset, etenkin ikääntyneisiin kohdistuneet, ovat olleet uutisotsikoissa päivittäin. Pelkästään poliisin tietoon tulee vuosittain noin 4 500 yli 65-vuotiaisiin kohdistunutta petosta, joista jokainen on liikaa, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.

Rikollisten keinot ja paikat ovat monet. Rikos voi tapahtua niin kotona, puhelimessa kuin verkossakin.

Tekopaikkana verkkoympäristö

Internetiä hyväksikäyttäen tehtyjen petosten tekotavat ovat Pöyhösen mukaan kehittyneet siten, että rikollista toimintaa on vaikea erottaa laillisesta toiminnasta. Rikolliset ovat luoneet esimerkiksi suomenkielisiä aidoilta näyttäviä nettisivuja. Rikoksentekijöiden yhteydenotot saattavat olla suomenkielisiä ja soitot tulevat suomalaisista puhelinnumeroista. 

Pöyhösen mukaan Ikäihmisten tavoittaminen ja petoksista varoittaminen on usein hankalaa. 

– Onkin tärkeää, että eri tahot tekevät yhteistyötä keskenään. Lisäksi meistä jokaisen olisi kannettava huolta läheisistään ja tuntemistaan ikäihmisistä ja kertoa heille nykypäivän rikollisten tekotavoista ja vaaranpaikoista, joissa voi joutua huijatuksi, hän sanoo.

Viime vuonna keskeisenä petosten tekomuotona olivat myös niin sanotut sijoitus- ja toimitusjohtajapetokset, joissa rikoksella aiheutetut vahingot ylsivät tuhansista aina satoihin tuhansiin euroihin saakka. 

Vuoden 2021 keskeisenä petosten tekotapana ovat olleet niin sanotut puhelimitse tehdyt helpdesk- petokset. Näissä soittaja esiintyy esim. Microsoftin it-asiantuntijana ja kertoo asianomistajan tietokoneen käynnissä olevasta hakkeroinnista ja rahojen menettämisen vaarasta.

 – Tekotapaan kuuluu usein etäkäyttöohjelman asentaminen tai luotto- ja pankkikorttitietojen tai verkkopankkitunnusten kalastelu. Näissä uhreina ovat juuri ikäihmiset, Tuomas Pöyhönen kertoo.

Myös liikenteessä oli poikkeuksellinen vuosi 

Vuosi 2020 oli erittäin poikkeuksellinen myös liikenteessä, koska liikennemäärät vähenivät dramaattisesti koronapandemian takia.

– Tämä aiheutti haasteita poliisille, koska teillä oli enemmän tilaa. Osa erityisesti nuorista, eli alle 25-vuotiaista mieskuljettajista, käyttäytyivät liikenteessä hengenvaarallisesti. Poliisin tietoon tulleet todella kovat ylinopeudet lisääntyivät noin 40 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna, poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta sanoo. 

Näissä tapauksissa oli kyse vähintään luokkaa 50 km/h sallitun nopeuden ylittäneistä tapauksista.

Kauton mukaan toinen merkille pantava seikka viime vuodelta oli poliisin tietoon tulleiden rattijuopumusten lisääntyminen noin kymmenellä prosentilla siitäkin huolimatta, että poliisi luopui isoista puhallusratsioista koronan vuoksi. 

Poliisin haaviin jäi viime vuonna 20 335 päihteiden vaikutuksen alaista kuljettajaa, kun vastaavasti vuonna 2019 yhteensä kiinni jäi 18 499 päihtynyttä kuljettajaa. Eniten kasvua oli niin sanotuissa huumerattijuopumuksissa, joissa kasvua vuoteen 2019 verrattuna oli kolmannes (noin 33 prosenttia). 

– Suunta on huolestuttava ja yhtenä vuoden 2021 liikennevalvonnan painopistealueena ovatkin törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ja rattijuopumukset, Kautto sanoo.

Tärkeää keskustella nuorten kanssa

Läheiset ja kaverit voivat luoda nuorille kuljettajille valmiuksia antamalla tietoa ja luomalla oikeaa asennetta turvalliseen liikenteeseen mm. toimimalla esimerkkinä. 

– Kiinnitä huomiota siihen, kenen kaverin kyytiin lapsesi lähtee. Viikonloppu, päihtyneet kaverit kyydissä, kokematon ja kaverien painostukselle altis nuori kuljettaja on riskeille altis yhdistelmä. Keskustele näistä asioista lapsesi kanssa, olipa hän kuski tai kyydittävä, muistuttaa Kautto.

Pysähdy! Havahdu! Hae apua!

Petoksen uhriksi joutunut tai päihdeongelmainen voi tuntea häpeää ja siksi jokainen voi auttaa lähimmäistään hakemaan apua. 

Pysähdy! -kampanjan sivulle on kerätty tärkeitä yhteystietoja avun hakemisen ja saamisen tueksi. Kampanjassa tehdään yhteistyötä sidosryhmien kanssa ja avun pariin ohjataan niin videoiden, somemainonnan, podcastien kuin tulostettavien materiaalien keinoin. 

Poliisihallitus Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen