Rattijuoppoja, häiriökäyttäytymistä, kotihälytystehtäviä ja uuden vuoden juhlintaa Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 4.1.2022 13.52
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät erityisesti rattijuopot, häiriö- ja kotihälytystehtävät sekä uuden vuoden juhlijat. Lisäksi teräaseella Korsossa tehty kioskiryöstö ratkesi ripeästi.

Kiireisiä yövuoroja ja vilkas vuodenvaihde Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla päivävuorot olivat poliisitehtävien suhteen melko maltillisia, mutta yövuoroissa partioilla riitti tehtäviä laidasta laitaan. Joulun jälkeen jatkunut rattijuoppo- ja takaa-ajoteema jatkui myös välipäivinä, eikä murtovarkauksiltakaan vältytty.

– Uuden vuoden aattoyötä poliisilaitoksemme alueella juhlittiin vilkkaasti ja poliisille riitti pääosin häiriökäyttäytymiseen liittyviä tehtäviä aina aamuun asti. Perjantain ja lauantain välisenä yönä hoidimme erilaisia poliisitehtäviä lähes 300.  Yksilön suojaan liittyviä tehtäviä oli 143 joista kotihälytyksiä 43, kertoo komisario Olavi Merihaara.

Uuden vuoden yön valvontaan ja tehtävien hoitamiseen osallistuivat myös poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan partiot, jotka työskentelevät erityisesti lasten ja nuorten parissa.

– Poliisin näkyvyydellä ja ystävällisellä keskustelulla nuorten kanssa on suuri vaikutus. Onnistuimmekin näillä keinoin hajottamaan muutamia isompia nuorisojoukkoja, joiden keskuudessa meinasi yöllä syntyä hieman häiriötä, kertoo vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa. 

– Uuden vuoden yön jälkeen lauantain päivävuoro oli tehtävämäärien suhteen melko rauhallinen. Tehtäviä poliisille välitettiin 113. Porvoossa esimerkiksi poliisi sai kiinni auton rutiinipysäytyksen yhteydessä huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaneen kuljettajan, joka otettiin samalla kiinni Helsingin puolella tapahtuneeseen kavallusepäilyyn. Autoon tehdyssä etsinnässä poliisin haaviin jäi vielä 75 grammaa epäiltyä amfetamiinia ja satoja huumausaineeksi luokiteltavia pillereitä. Sunnuntaipäivää meillä lumisateen alettua värittivät useat peltikolarit, Merihaara summaa.

Ajokelit vaihtelevat - malttia liikenteeseen

Ajokeli täällä Etelä-Suomessa on paikoin todella huono ja vaihtelee päivittäin erityisesti pääväylillä, joilla myös nopeudet ovat kovemmat.

– Tien pinta on paikoin todella liukas ja se vaikuttaa oleellisesti ajoneuvon hallintaan ja erityisesti jarrutusmatkoihin, joten riittävän turvavälin pitäminen edellä ajavaan ajoneuvoon on nyt todella tärkeää. Se mahdollistaa kuljettajalle paremman näkyvyyden ja antaa varaa ennakoida liikenteessä tapahtuvia muutoksia, kuten edellä ajavan äkillisen jarrutuksen, muistuttaa komisario Asko Sartanen.

– Riittävä turvaväli myös tekee liikenteestä sujuvampaa eli niin sanottua haitariliikettä ei pääse syntymään yhtä helposti, Sartanen jatkaa.

Kolarin sattuessa 112 ja sijaintiedot auttavat

Kolareilta ei tänäkään talvena ole vältytty. Kolarit työllistävät poliisia ja muita viranomaisia päivittäin. Monet vilkkailla tieosuuksilla tapahtuneet liikenneonnettomuudet sitovat partioita useiksi tunneiksi ja aiheuttavat välillä merkittävääkin liikennehaittaa, ennen kuin onnettomuuspaikka saadaan raivattua.

– Jos joudut osalliseksi liikenneonnettomuuteen, tulee apua soittaa yleisestä hätänumerosta 112. Puhelimeen ladattava 112-sovellus auttaa viranomaisia tarvittaessa hädän hetkellä sijaintietojen selvittämisessä, joten kaikkien kannattaa ladata kyseinen sovellus puhelimeen. Apu saadaan nopeasti paikalle, eikä aikaa kulu siihen, että yrität selvittää missä kohtaa maantietä olet, neuvoo Sartanen.

– Kolaripaikoilla kuljettajien on hyvä muistaa myös hätävilkut ja heijastinliivit, joilla voidaan osittain vaikuttaa siihen, ettei onnettomuustilanteessa syntyisi enää enempää vahinkoa, Sartanen summaa.

Kioski ryöstettiin tapaninpäivänä - epäilty jäi kiinni poliisipartion toiminnan ansiosta 

Korsossa sijaitseva kioski ryöstettiin tapaninpäivänä teräaseella uhkaamalla. Epäilty tekijä oli nostanut kioskin tiskille tupessa olevan teräaseen sekä lapun, jossa vaadittiin rahaa. Teko tallentui valvontakameran kuviin, jossa epäilty poistui teon jälkeen paikalta.

– Epäilty tekijä tavoitettiin jo pari päivää myöhemmin tehtävällä olleen poliisipartion toiminnan ansiosta. Partio oli laittanut tuoreeltaan kuvan epäillystä poliisin tietojärjestelmään muille partioille tiedoksi. Pari päivää myöhemmin vuorossa ollut partio tunnisti epäillyn toisen tehtävän yhteydessä, kertoo rikoskomisario Matti Latvala.

– Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten tutkinnassa mahdollisesti pimeäksi jäävä tapaus sai ensipartion toiminnan ansiosta hyvän lopun. Epäillyn henkilöllisyys selvisi ja hän pääsee vastaamaan tekosistaan, Latvala jatkaa.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta