Rattfyllerister, störande beteende, hemutryckningar och nyårsfirande i Östra Nyland

Utgivningsdatum 4.1.2022 13.52 | Publicerad på svenska 7.1.2022 kl. 14.18
Nyhet

Förra veckan var polisen i Östra Nyland sysselsatt särskilt med rattfyllerister, uppdrag gällande störande beteende och hemutryckningar samt nyårsfirare. Ett kioskrån som gjordes med ett eggvapen i Korso löstes snabbt.

Bråda nattskift och ett livligt årsskifte i Östra Nyland

Förra veckan var dagskiften relativt lugna vad gäller polisuppdrag medan patrullerna under nattskiften däremot hade ett stort antal varierande uppdrag. Rattfylleri- och biljaktstemat efter julen fortsatte också under mellandagarna och inte heller inbrottsstölder undveks.

– På nyårsafton firades det livligt inom polisinrättningens område och polisen fick hantera uppdrag som främst gällde störande beteende ända fram till morgonen. Under natten mellan fredag och lördag utförde vi nästan 300 olika polisuppdrag.  Antalet uppdrag som gällde skydd av individen var 143 och av dessa var 43 hemutryckningar, berättar kommissarie Olavi Merihaara.

Även patruller från polisinrättningens förebyggande verksamhet, som arbetar särskilt med barn och ungdomar, deltog i övervakningen på nyårsnatten och utförandet av uppdragen.

– Polisens synliga närvaro och vänliga diskussioner med ungdomarna har stor effekt. Vi lyckades med dessa medel skingra några större grupper av ungdomar bland vilka det var nära att uppstå störningar på natten, berättar äldre konstapel Tiina Kuosa. 

– Efter nyårsnatten var lördagens dagskift relativt lugnt vad gäller antalet uppdrag. Till polisen förmedlades 113 uppdrag. Till exempel i Borgå fick polisen i samband med ett rutinmässigt stannande av en bil fast en förare som körde narkotikapåverkad och som samtidigt greps misstänkt för förskingring som skett på Helsingfors sida. Vid en genomsökning av bilen fastnade ytterligare 75 gram misstänkt amfetamin och hundratals piller klassificerade som narkotika i polisens håv. Efter att det började snöa fick vi ta hand om flera krockar som resulterade i plåtskador, sammanfattar Merihaara.

Körförhållandena varierar - tålamod i trafiken

Väglaget här i södra Finland är mycket dåligt på många ställen och varierar från dag till dag särskilt på huvudvägarna, där hastigheterna också är högre.

– Vägytan är väldigt hal på vissa ställen vilket har en betydande inverkan på kontrollen över fordonet och särskilt på bromssträckorna, och därför är det nu verkligen viktigt att hålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd till det framförkörande fordonet. Det möjliggör bättre sikt för föraren och ger tid att reagera i tid på ändringar som sker i trafiken, exempelvis när bilen som kör framför plötsligt bromsar in, påpekar kommissarie Asko Sartanen.

– Ett tillräckligt säkerhetsavstånd gör också trafiken smidigare, det vill säga den så kallade dragspelseffekten uppstår inte lika lätt, fortsätter Sartanen.

När en krock inträffar hjälper 112 och positionsinformationen

Inte heller den här vintern har krockar kunnat undvikas. Krockar sysselsätter polisen och andra myndigheter varje dag. Många trafikolyckor på livligt trafikerade vägavsnitt binder patruller i flera timmar och orsakar ibland betydande trafikolägenheter innan olycksplatsen har röjts.

– Om du blir delaktig i en trafikolycka ska du ringa 112 för att be om hjälp. 112-appen som laddas ner i telefonen hjälper myndigheterna att bestämma positionsdata i en nödsituation och därför lönar det sig för alla att ladda ner appen i sin telefon. Hjälpen hittar snabbt fram och du behöver inte ödsla tid på att försöka reda ut på vilket ställe av landsvägen du befinner dig, råder Sartanen.

– På kollisionsplatser ska förarna också komma ihåg att sätta på varningsblinken och bära reflexvästar, vilka åtgärder kan bidra till att förebygga ytterligare skador i en olyckssituation, sammanfattar Sartanen.

En kiosk rånades på annandag jul - den misstänkte blev fast tack vare polispatrullens insats 

En kiosk i Korso rånades på annandagen genom att hota med ett eggvapen. Den misstänkte gärningsmannen hade lagt ett eggvapen i en slida på kioskdisken tillsammans med en lapp med krav på pengar. Gärningen spelades in på en övervakningskamera och bilderna i kameran visade hur den misstänkte avlägsnade sig efter gärningen.

– Den misstänkte gärningsmannen påträffades redan ett par dagar senare tack vare polispatrullens agerande som skötte uppdraget. Patrullen hade genast lagt upp en bild på den misstänkte i polisens informationssystem för kännedom för andra patruller. Några dagar senare identifierade en patrull under sitt skift den misstänkte i samband med ett annat uppdrag, berättar kriminalkommissarie Matti Latvala.

– Det här är ett bra exempel på hur ett fall som eventuellt inte blir löst vid utredningen fick ett bra slut tack vare första patrullens agerande. Den misstänktes identitet blev känd och hen kommer att få stå till svars för sina handlingar, fortsätter Latvala.
 

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet