Rikostorjuntaa kylillä, kouluilla ja yhä enemmän verkossa
Suomalainen poliisi on ansainnut kansalaisten luottamuksen ja arvostuksen omalla toiminnallaan. Tämän vahvistavat erilaiset tutkimukset viranomaisten ja instituutioiden luottamuksesta. Suomalainen poliisi kestää hyvin myös kansainvälisen vertailun koulutuksen ja osaamisen osalta. Poliisin toimintaa leimaavat vahvasti oikeudenmukaisuus ja erilaiset hallinnon periaatteet, jotka toteutuvat hyvin suomalaisen poliisin toiminnassa. Joskus menee toki pieleenkin ja sattuu virheitä, joista tulee oppia. Pitää kuitenkin muistaa, että poliisitehtävien vuosittainen kokonaisuus on yli 1 100 000 hälytystehtävää ja noin 800 000 rikosilmoitusta mukaan lukien liikenneasiat sekä toista miljoonaa lupa-asiaa. Olisi melkoinen ihme, jos kaikki yli 3 000 000 tehtävää menisivät aina "viimmesen päälle, niin maan perusteellisesti" konstaapeli Reinikaisen malliin.
Uskallan väittää poliisin luottamuksen ja arvostuksen olevan vuosikymmenten saaton pitkää perua sen vuoksi, että se tavallinen käytännön työtä tehnyt virkapukuinen poliisi on ollut kasvollisesti läsnä ja helposti lähestyttävä. Ajan saatossa on ollut kylä-, tori-, kortteli-, lähi-, koulu-, nuoriso- ja nettipoliiseja. Osa nimityksistä on virallisia, osa kansan suussa syntyneitä, mutta paikalliset persoonat ja heidän muodostamansa mielikuvat, hauskuudet ja hyvät jutut sekä sattumukset ovat raivanneet poliisin tämän päivän luottamuksen.
Poliisi toimii salassa ja näkyvästi lakia noudattaen
Virallisesti poliisin ennalta estävän toiminnan perusta on poliisilain 1 §:ssä, jossa säädetään poliisin tehtävistä mm. seuraavaa:
"Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, kansallisen turvallisuuden suojaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, paljastaminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen. Poliisi toimii turvallisuuden ylläpitämiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten sekä yhteisöjen ja asukkaiden kanssa ja huolehtii tehtäviinsä kuuluvasta kansainvälisestä yhteistyöstä."
Laki edellyttää mainittuja asioita, kuten ennalta estämistä ja yhteistyötä. Ne ovat asioita, joita toteuttamalla voi olla näkyvillä ja läsnä sekä tehdä yhdessä, jolloin luottamus voi kasvaa, kunhan toimitaan oikeudenmukaisesti ja asiallisesti.
Nykyinen maailma − asiat ja ihmiset − ovat aina vaan enemmän verkossa. Poliisin kuuluu olla siellä missä ihmisetkin ovat, joten poliisikin on verkossa. Poliisi toimii näkyvästi, mutta myös näkymättömästi. Aivan kuten liikenteen valvonnassa tehdään näkyvää, mutta myös salaista valvontaa. Tutka voi olla missä vain, ei pelkästään peltipoliisissa. Verkkoon on mennyt rikollisuuskin, jota pitää ennalta estää ja paljastaa siellä missä rikolliset liikkuvat ja lymyilevät − kunnes jäävät kiinni päätyen tutkinnan kautta syytettyjen penkille sekä tuomiolle.
Poliisin ennalta estävä toiminta on muuttunut ja muuttuu entistä enemmän poliisilain 5 luvussa säädetyn mukaiseen toimintaan. Luvussa puhutaan salaisista tiedonhankintakeinoista. Kyse on televalvonnasta, teknisestä tarkkailusta, laitetarkkailusta, valeostoista, tietolähdetoiminnasta − ylipäätään asioista, joita tehdään salassa niiden kohteilta. Joku voi ajatella, että saako tai voiko poliisi kohdistaa näitä mystisiä salaisia keinoja keneen tahansa − jopa Sinuun? No ei voi, eikä saa, eikä kohdista. Kyllä siellä verkossa riittää hämärähommia ja rikollista toimintaa sen verran paljon, että asiallisesti asiansa hoitava kansalainen voi olla huoletta.
Poliisi pyytää vinkkejä verkon hämärähommista
Poliisi on entistä enemmän läsnä verkossa. Ei ehkä niin kasvollisesti, mutta helposti lähestyttävästi kuitenkin. Poliisi toivookin lähestymistä ja vinkkejä verkon hämärähommista, sillä sen suhteen tarvitaan apua koko yhteiskunnalta ja myös Sinulta. Verkkomaailma nimittäin on sellainen juttu, että siihenkin liittyy poliisilain 1 §:ssä säädetty: "Yhteistyössä muiden viranomaisten sekä yhteisöjen ja asukkaiden kanssa.".
Jätä verkossa havaitsemastasi epäilyttävästä toiminnasta poliisille nettivinkki: poliisi.fi/nettivinkki
Poliisille voi jättää rikoksiin liittyviä vihjeitä useilla eri tavoilla, Nettivinkin lisäksi myös vihjepuhelimiin ja vihjesähköposteihin. Löydät kaikkien poliisilaitosten vihjekanavat poliisi.fi/jata-vihje -sivulta.
Pekka Heikkinen
poliisitarkastaja