Brottsbekämpning ute i byarna, skolorna och alltmera på nätet
Den finska polisen har gjort sig förtjänt av allmänhetens förtroende och uppskattning genom sin verksamhet. Detta bekräftas av olika undersökningar om förtroendet för myndigheter och institutioner. Den finska polisen står sig också väl i internationell jämförelse när det gäller utbildning och kompetens. Polisens verksamhet har en stark prägel av rättvisa och olika principer för god förvaltning som uppfylls väl inom den finska polisen. Det händer naturligtvis att somt går fel och misstag begås, och det ska man dra lärdom av. Man bör dock komma ihåg att polisuppdragens årsvolym uppgår till mer än 1 100 000 larmuppdrag och cirka 800 000 brottsanmälningar, däribland trafikärenden, och en dryg miljon tillståndsärenden. Det vore något av ett mirakel om alla dessa över 3 000 000 uppdrag alltid skulle gå vägen och enligt konstens alla regler, som för konstapel Reinikainen.
Jag vågar påstå att det förtroende och den uppskattning polisen röner bottnar i att den vanliga uniformspolisen i sitt praktiska arbete i decennier har varit personligen närvarande och lätt att närma sig. Genom åren har det funnits bypoliser, torgpoliser, kvarterspoliser, närpoliser, skolpoliser, ungdomspoliser och nätpoliser. En del beteckningar är officiella, andra har sitt ursprung i folkmun, men det är de lokala personligheterna och de associationer, kvickheter, roliga historier och sammanträffanden de gett upphov till som har röjt vägen för det förtroende polisen åtnjuter i dag.
Polisen agerar både synligt och i det dolda med iakttagande av lag
Officiellt är grunden för polisens förebyggande verksamhet fastställd i 1 § i polislagen där det bland finns följande bestämmelser om polisens uppgifter:
”Polisens uppgift är att trygga rätts- och samhällsordningen, skydda den nationella säkerheten, upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att förebygga, avslöja och utreda brott och föra brott till åtalsprövning. Polisen ska upprätthålla säkerheten i samarbete med andra myndigheter samt med sammanslutningar och invånarna och sköta det internationella samarbete som hör till dess uppgifter.”
Detta förutsätts alltså i lag, förebyggande arbete och samarbete. Det är sådant som låter sig göras så att man är synlig, närvarande och agerar tillsammans, och då kan förtroendet växa, så länge man agerar rättvist och korrekt.
Världen av idag − händelser och människor – finns allt oftare på nätet. Polisen ska vara där människorna är, alltså är också polisen på nätet. Polisen agerar synligt, men också i det dolda. Alldeles som i trafikövervakningen sker det synligt, men också i det dolda. Det kan finnas en radar var som helst, inte bara i plåtpolisen. Också brottsligheten har flyttat ut på nätet och måste förebyggas och avslöjas där de kriminella rör sig och lurar − tills de blir fast och efter utredning hamnar på de åtalades bänk och blir dömda.
Polisens förebyggande verksamhet har förändrats och blir alltmer sådan som anges i 5 kap. i polislagen. Kapitlet handlar om hemliga metoder för inhämtande av information. Det är fråga om teleövervakning, teknisk observation, observation av utrustning, bevisprovokation genom köp, om användning av informationskällor − överlag metoder som används i hemlighet för dem som de riktas mot. Någon kan fråga sig om polisen faktiskt får eller kan rikta sådana mystiska hemliga metoder mot vem som helst − också mot dig? Nej, det kan de inte, det får de inte, och det gör de inte heller. Nog finns det tillräckligt med skumraskaffärer och brottslighet på nätet för att den som sköter sig inte ska behöva oroa sig.
Polisen ber allmänheten tipsa om skumma affärer på nätet
Polisen är alltmera närvarande på nätet. Kanske inte så mycket i bild, men ändå lätt att närma sig. Man får gärna närma sig polisen och tipsa om skumma affärer på nätet, för det är sådant där det tarvas hjälp av hela samhället och också dig. Onlinevärlden är nämligen en sådan grej som också den omfattas av bestämmelserna i 1 § i polislagen: ”I samarbete med andra myndigheter samt med sammanslutningar och invånarna.”.
Vid misstänkta aktiviteter på nätet, lämna polisen ett nättips: poliisi.fi/sv/nattips. Man kan lämna tips om brott till polisen på olika sätt, utöver tips på webben också via tipstelefon eller tips per e-post. Du hittar alla polisinrättningars tipskanaler på webbplatsen poliisi.fi/sv/tipsa-oss.
Pekka Heikkinen
Polisinspektör