Ryöstö, vahinkoa kaivinkoneella ja kokoontumisajoja Itä-Uudellamaalla

1.6.2021 15.53
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on ollut jälleen kiireinen viikko, johon on mahtunut mm. yli 2000 hälytystehtävää. Rikostutkinnassa mietityttivät esimerkiksi ryöstö ja päihtynyt kaivinkoneenkuljettaja. Poliisi varautuu ensi viikonloppuna koulujen päättymisen juhlinnan valvontaan.

Ryöstö kodinkoneliikkeessä Vantaalla

Vantaan Tammistossa sijaitsevassa kodinkoneliikkeessä tapahtui viime viikon sunnuntaina noin klo 18 ryöstö. Liikkeestä anastettiin arvokas matkapuhelin. Hieman myöhemmin sama epäilty tekijä anasti toisesta Tammistossa sijaitsevasta kodinkoneliikkeestä puhelintarvikkeita ja uhkasi kiinniottoa yrittänyttä vartijaa aseella. Ase osoittautui myöhemmin ilmapistooliksi.

– Epäilty tekijä on poliisin tiedossa. Teot ovat tallentuneet kodinkoneliikkeiden valvontakameroihin ja epäilty on niistä selvästi tunnistettavissa. Tapauksen rikosnimikkeet saattavat vielä tarkentua tutkinnan edetessä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Matti Latvala.

Päihtynyt kuljettaja aiheutti vahinkoa kaivinkoneella

Poliisi sai sunnuntaina aamuyöllä erikoisen tehtävän Vantaan Lehtikallioon, missä ilmoituksen mukaan päihtynyt mies kaivoi kaivinkoneella taloyhtiön pihamaata törmäten myös liikennemerkkiin ja kerrostalon seinään. Epäilty oli ajanut kaivurilla pois Rajatorpantien suuntaan hieman ennen partion saapumista tapahtumapaikalle.

– Epäilty kuljettaja tavoitettiin kaivurin jälkiä seuraamalla Pähkinärinteentien vanhan ostoskeskuksen pihasta. Vahvasti päihtynyt ja uhmakas kuljettaja otettiin poliisin huostaan. Epäillylle tehty tarkkuusalkometrikoe osoitti törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat. Tämä on jo epäillyn kolmas rattijuopumus vuoden sisällä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

– Esitutkinnassa selvitetään aiheutettujen vahinkojen rahallinen määrä. Liikennemerkin ja talon seinän vahingoittamisen lisäksi kerrostalon pihassa ja Rajatorpantien varressa nurmia ja tienvarsia oli kaivettu tahallisesti useasta paikasta, Luoto jatkaa.

Epäilty on ollut kuulustelussaan halukas selvittämään tapahtunutta ja myöntänyt tekonsa. Tässä vaiheessa ilmoituksen päänimikkkeenä on törkeä rattijuopumus. Muut tapauksessa sovellettaviksi tulevat rikosnimikkeet tarkentuvat esitutkinnan aikana.

Kotihälytystehtävät painottuvat edelleen viikonloppuihin

Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen. Tehtäviä oli yhteensä hieman yli 2000. Tehtävämäärät ovat nyt kesää kohden vakiintuneet 2000 tehtävän molemmin puolin. 

Kotihälytystehtävissä on ollut viime viikkoina tasaista laskua. Viime viikolla poliisilla oli kotihälytystehtäviä 148, joka on pienin määrä 12 kuukauteen. Tehtävät painottuivat edelleen viikonloppuun, jolloin poliisi hoiti niitä vajaa 70. Yhteensä hälytystehtäviä oli viikonlopun aikana lähes 850.

Viikonlopun kokoontumisajot työllistivät poliisia 

Liikennepuolella Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät kaksi kokoontumisajoa. Perjantaina kokoontuivat kaksipyöräiset noin 200 moottoripyörän voimin ja lauantaina poliisilaitoksen alueella järjestettiin Tuned car meeting, joka myös aiheutti useita toimenpiteitä poliisille. 

– Kaksipyöräisten Bomber-tapahtumasta kirjattiin viisi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, kolme vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan sekä 5 muuta sakkovaatimusta. Tuned car meetingistä kirjattiin kuusi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, yhdeksän vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan ja toistakymmentä sakkovaatimusta, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Koko viikonlopun aikana liikenteestä tavattiin myös rattijuoppoja ja yhdeksän kortitonta kuljettajaa.

Valvonnan kohteena mm. huumeiden katukauppa

Monialaisen Rapido-ryhmän partiot suorittivat viime viikolla monipuolista valvontaa. Huumausaineen katukaupan valvonnan tuloksena paljastettiin muun muassa seitsemäs törkeä huumausainerikos kolmen kuukauden sisällä.

Viikonlopun valvontapartiot tekivät ravintola- ja liikennevalvontaa sekä ulkomaalaisvalvontaa yhteistyössä ulkomaalaistutkijoiden kanssa. Perjantai- ja lauantai-iltoina partiot keskittyivät yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaan erityisesti pääradan juna-asemien ja ostokeskusten läheisyydessä.

–Tuloksellisesti viikonloppu oli valvonnan kannalta varsin onnistunut. Valvonnan tuloksena kirjattiin sakkoja ja lastensuojeluilmoituksia sekä annettiin huomautuksia ja tavoitettiin etsintäkuulutettuja, toteaa rikoskomisario Hanna Kiiskinen. 

Lämmin sää ennustaa vilkasta viikkoa poliisille

Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on edelleen korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien. Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia poliisi kirjasi viime viikolla yhteensä 25. 

– Kesä on tullut ja sen huomaan selkeästi poliisin tehtävien kasvussa etenkin viikonloppuiltaisin ja öisin. Ihmisiä on paljon liikkeellä jalkaisin ja myös ajoneuvoilla erilaisissa kokoontumisajoissa. Kun rajoitukset tästä pikkuhiljaa vielä vapautuvat, tulee se varmasti myös näkymään poliisin tehtävissä, arvelee komisario Jarmo Ojala.

– Tästä viikosta ennustetaan tulevan kesäisen lämmin ja se tulee varmasti vaikuttamaan työllistävästi toimintaamme erityisesti yleisten paikkojen lisääntyneenä valvontana, Ojala jatkaa.

Poliisi varautuu koulujen päättymisen ja on valppaana myös kesäloma-aikaan

Koulut ovat päättymässä tulevana viikonloppuna ja kesälomat alkamassa. 

Koulujen päättymisen juhlintaan on varauduttu perinteiseen tapaan. Viikonloppuna, erityisesti koulujen päättäjäispäivänä lauantaina, tullaan tekemään tehostettua valvontaa erityisesti nuorten suosimilla kokoontumispaikoilla. Kaupunkien ja kuntien nuorisopalvelut osallistuvat valvontaan omassa roolissaan edellisvuosien tapaan. Lue lisää päättäreiden valvonnasta 31.5. julkaistusta tiedotteesta. https://poliisi.fi/-/koulujen-paattajaisviikonlopun-vastuullisesta-juhlimisesta-on-hyva-keskustella-kotona-1

Poliisi pysyy valppaana päättäreiden jälkeenkin

– Tulemme kesän aikana aktiivisesti puuttumaan mahdollisiin häiriöihin ja valvomme myös alkoholin ja päihteiden välittämistä, kertoo rikoskomisario Simo Kauppinen poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta. 

– Alkoholin ja muiden päihteiden välittäminen erityisesti alaikäisille lapsille ja nuorille on yleistä järjestystä ja turvallisuutta heikentävää toimintaa, johon liittyy voimakkaasti myös huoli lasten ja nuorten kehityksestä. Poliisi pyrkii omilla toimillaan aktiivisesti selvittämään välittäjiä ja puuttumaan heidän toimintaansa. Iso vastuu lasten ja nuorten valvonnassa on myös heidän huoltajillaan, Kauppinen jatkaa. 

Viikkokooste kertoo Itä-Uudenmaan poliisin arjesta

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
ennaltaehkäisy
liikenne
rikosasiat