Salossa mahdollisesti lisää hämäriä kaupantekotilanteita

Julkaisuajankohta 7.6.2023 14.38
Uutinen

Poliisi tiedotti huhtikuussa kahdesta Salossa tapahtuneesta kaupankäyntitilanteesta, jossa nuoret joutuivat rikoksen uhreiksi. Tapaukset ovat pääpiirteittäin selvinneet. Poliisi kuitenkin uskoo, että vastaavia tapauksia on mahdollisesti lisää.

Salossa huhtikuussa kaupankäynnin yhteydessä tapahtuneiden rikosten esitutkinta on edennyt. Lounais-Suomen poliisi tutki kahta tapausta, jossa nuorten epäillään joutuneen kaupankäyntitilanteissa rikoksen uhreiksi.

Poliisi on pääpiirteissään selvittänyt kyseiset rikokset, joita tutkitaan ryöstönä ja varkautena.

– Poliisin saamien tietojen mukaan on olemassa viitteitä siitä, että vastaavia tapauksia olisi tapahtunut alueella enemmänkin. Asianomistajat eivät vain ole tehneet niistä ilmoituksia poliisille, arvelee rikoskomisario Jutta Store.

Kyse sähkötupakkakaupoista

Tutkinnassa olleiden tapausten esitutkinnan alkuvaiheessa, alkuperäisen tiedon mukaan alaikäiset asianomistajat olisivat netissä sopineet kaupat mopon osista ja kaupantekotilanteen yhteydessä joutuneet rikoksen uhreiksi.

Esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella kyse on tosiasiassa ollut sähkötupakan myyntiin ja ostoon liittyvästä kaupankäynnistä.

Poliisi tavoitti osan epäillyistä tekijöistä noin kaksi viikkoa tapahtumien jälkeen.

– Yksi epäillyistä tekijöistä on parikymppinen ja kaksi muuta alle 18-vuotiaita. Yksi epäillyistä on edelleen tavoittamatta, Store kertoo.

Poliisi otti kiinni ja pidätti epäillyt tekijät, jotka pääpiirteittäin myönsivät joko osallistuneensa tekoon tai olleensa paikalla tekohetkellä. Poliisi kiittää saamistaan yleisövihjeistä, jotka ovat auttaneet rikosten selvittämisessä.

Epäillyt vapautettiin myöhemmin odottamaan syyteharkintaa.

”Uskallettava kertoa rehellisesti”

Sähkötupakoinnista eli niin sanotusta vapettamisesta on tullut yhä yleisempi osa nuorten elämää. Terveyshaittojen lisäksi sähkötupakkaa käyttävät nuoret asettavat itsensä vaaraan.

Lounais-Suomen poliisin tietoon on kuluvan vuoden aikana tullut erityisesti Turun seudulla useita sähkötupakan kaupantekoon liittyviä tapauksia, joissa nuoria on huijattu ja uhkailtu, myös pahoinpidelty tai ryöstetty.

Pimeällä vapekaupalla nuoret tukevat rikollista toimintaa ja voivat samalla itse paitsi joutua rikoksen uhreiksi myös itse syyllistyä rikokseen.

– Vakavampien ongelmien estämiseksi nuorten tulisi uskaltaa kertoa rehellisesti uhkaavista tilanteista ainakin vanhemmilleen ja sitä kautta myös poliisille, jotta tilanteeseen voitaisiin puuttua nopeasti ja oikeilla keinoilla, Store neuvoo.

Lounais-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Salo Uutinen