Satu Koivu YK:n rauhanturvaoperaation poliisikomponentin päälliköksi

11.5.2021 13.56
Uutinen

Poliisihallituksen henkilöstöpäällikkö Satu Koivu on valittu Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) Kyproksen rauhanturvaoperaation UNFICYP (United Nations Force in Cyprus) poliisikomponentin päällikön tehtävään. Koivu on ensimmäinen suomalainen, joka on nimitetty siviilikriisihallinnan johtotehtävään YK:ssa.

Tehtävässään Koivu toimii UNFICYP-operaation kansainvälisen noin 70 hengen poliisijoukon esimiehenä. Toimipaikkana on Nikosia ja toimialueena on niin sanottu Buffer Zone saaren kreikkalaisen ja turkkilaisen väestön välillä. 

YK-operaation mandaatti tulee YK:n turvallisuusneuvoston päätöksestä vuodelta 1964. Päätehtäviä ovat rauhan ylläpito, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito ja kehittäminen sekä normaalien olosuhteiden palauttaminen saaren väestöryhmien välille. 

Luottamuksen osoitus suomalaiselle poliisikoulutuksella

Koivulla on monipuolinen koulutustausta ja laaja poliisityön tuntemus. Hän on aiemmin palvellut kansainvälisissä tehtävissä poliisin erityisasiantuntijana Palestiinassa vuosina 2010-2011 (EUPOLCOPPS) sekä useissa erilaisissa yhteistyö- ja koulutustehtävissä muun muassa Afrikan Unionin, Euroopan Unionin ja pohjoismaiden poliisihenkilöstön kanssa.

Satu Koivu pitääkin valintaansa vahvana luottamuksen osoituksena sekä Suomelle, suomalaiselle kriisinhallintaosaamiselle että suomalaiselle poliisikoulutukselle.

Koivu aloittaa tehtävässään toukokuun aikana. 

Tavoitteena lisätä naisten määrää kriisinhallinnan tehtävissä

Suomella on pitkät perinteet rauhanturvaamisessa Kyproksella. YK:n ensimmäinen rauhansovittelija saarella oli suomalainen Sakari Tuomioja ja suomalaisia rauhanturvaajia on toiminut UNFICYP-rauhanturvaoperaatiossa noin 10 000 vuosina 1964-2005. Maaliskuussa 2021 rauhanturvaoperaatiossa aloitti palveluksensa ensimmäistä kertaa kaksi suomalaista poliisia. 

Suomen kriisinhallinnan tavoitteena on saada henkilöitä operaatioiden johtotehtäviin ja muihin avaintehtäviin. Lisäksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 (Naiset, Rauha ja Turvallisuus) mukaisesti Suomen kansallisen 1325-toimintaohjelman tavoitteena on lisätä naisten määrää kriisinhallinnan tehtävissä sekä yleisesti että erityisesti turvallisuusaloilta. 

Poliisihallitus Poliisikoulutus Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen
Kypros
Poliisihallitus
YK
hallinta
kriisinhallinta
rauhanturvaaminen