Suojatien tulee olla nimensä veroinen

13.12.2024 15.17
Blogi
Poliisiauton valopaneeli, sininen valo hälytysvalo päällä.

Talven tuoma pimeys ja liukkaus haastavat tällä hetkellä meitä kaikkia liikenteessä. Nyt, kun vuorokaudesta suurin osa on hämärää tai täysin pimeää, suojatiet muuttuvatkin usein vaaran paikoiksi. Valitettavasti olemme viime viikkoina saaneet kuulla useista tilanteista, joissa autonkuljettaja on ajanut jalankulkijan päälle juuri suojatiellä ja joissa kaksi jalankulkijaa on menehtynyt. Jokainen näistä onnettomuuksista on liikaa, ja ne olisi ollut vältettävissä.

Haluan tässä blogissa tuoda poliisin näkökulmasta esille muutamia tärkeitä seikkoja, jotka voivat pelastaa henkiä – ja toivon, että jokainen teistä pysähtyy miettimään omaa toimintaansa liikenteessä ja varsinkin suojateillä.

Näkyvyys, asenne ja ajonopeus ovat avainasemassa suojateillä

Talviolosuhteissa jalankulkijoiden näkyvyys korostuu entisestään. Ja näkyvyyden lisäämiseen on helppo, edullinen ja hyvä keino - heijastin. Jos jalankulkija käyttää heijastinta tieliikennelain vahvan suosituksen mukaisesti, hän näkyy jopa kymmenien metrien päähän aikaisemmin kuin ilman sitä. 

On hyvä huomioida, että ajoneuvojen kuljettajat eli autoilijat ovat avainasemassa suojatien turvallisuuden aikaansaamisessa ja siksi heiltä voidaan ja vaaditaankin paljon. 

Turvallinen suojatie ei ole itsestäänselvyys

Suojatiellä olevalle tai sinne valmistautumaan menevälle jalankulkijalle tulee antaa esteetön kulku, mutta valitettavasti tämä ei aina toteudu käytännössä. Jalankulkijoidenkin kannattaa oman turvallisuutensa takia muistaa, että vaikka heillä on ns. etuajo-oikeus suojatielle, heidänkin tulee varmistaa, että autoilija huomaa ja ehtii pysähtyä ennen suojatielle menoa. 

Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettaja on paljon vartijana 

Tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettajan on suojatietä lähestyessään noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että ajoneuvon voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Erityinen varovaisuus tarkoittaa nopeuden asianmukaista sovittamista ja korostettua valppautta. Oikeuskäytännössä korkein oikeus on erityisen varovaisuuden sisältöä arvioidessaan korostanut ajonopeuden sovittamisen ohella myös väistämiseen varautumista. Se on myös hyvä huomioida, että liukkaalla kelillä pysähtymismatka voi moninkertaistua.

Miten me voimme ehkäistä onnettomuuksia?

Poliisin tehtävänä on valvoa aktiivisesti liikennettä ja puuttua myös suojateiden turvallisuuteen ja vaaratilanteisiin. Valvonnan lisäksi meidän tehtävämme on myös muistuttaa kaikkia liikenteessä liikkujia heidän vastuistaan ja velvollisuuksistaan. 

Ajoneuvojen kuljettajat:

  • Vähennä nopeutta suojatien lähestyessä.
  • Tarkkaile erityisesti suojateiden ympäristöä, ja mahdollisten näkemäesteiden, kuten pysäköityjen autojen takaa tulevia jalankulkijoita.
  • Muista, että talvikeli pidentää pysähtymismatkaa.

Jalankulkijat:

  • Käytä heijastinta! Pimeässä ja lumi- ja vesisateessa näkyvyys voi olla heikko.
  • Varmista oma turvallisuutesi astuessasi suojatielle. 
  • Ole valppaana – vaikka säännöt ja laki on puolellasi suojatiellä.

Me poliisit näemme liian usein liikenneonnettomuuksien traagiset seuraukset. Suojatie on paikka, jossa jokaisen tulisi voida tuntea olonsa turvalliseksi. Pimeys ja talviolosuhteet eivät tee tästä mahdotonta – mutta ne vaativat meiltä jokaiselta erityistä tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta.

Pidetään yhdessä huolta siitä, että suojateillä liikkuvat jalankulkijat pääsevät perille turvallisesti. Huomioimalla muut liikenteessä varmistamme, että jokainen voi palata kotiin terveenä ja ehjänä.

Turvallista joulua kaikille Teille ja erityisesti suojateille!