En ”skyddsväg” ska vara som namnet antyder

13.12.2024 15.17
Blogi
Polisbilens ljuspanel, blått ljus med larmljus på.

Vinterns mörker och halka utmanar oss alla i trafiken just nu. När största delen av dygnet är mörkt eller helt svart, blir skyddsvägarna, dvs. övergångsställena, ofta farliga platser. Tyvärr har vi under de senaste veckorna hört om flera olyckor där bilförare kört på fotgängare just vid övergångsställen, och där två fotgängare har omkommit. Varje sådan olycka är för mycket och de hade kunnat undvikas.

I den här bloggen vill jag lyfta fram några viktiga aspekter ur polisens synvinkel som kan rädda liv – och jag hoppas att var och en av er stannar upp och funderar på ert eget beteende i trafiken, särskilt vid övergångsställen.

Synlighet, attityd och hastighet är avgörande vid övergångsställen

I vinterförhållanden blir fotgängares synlighet ännu viktigare. Och det finns ett enkelt, billigt och bra sätt att öka synligheten – reflex. Om fotgängare använder reflex i enlighet med vägtrafiklagens starka rekommendation, syns de redan från flera tiotals meters håll tidigare än utan. 

Det är också viktigt att komma ihåg att bilförare har en nyckelroll i att säkerställa tryggheten vid övergångsställen och därför kan och bör det ställas höga krav på dem. 

Ett säkert övergångsställe är inte en självklarhet

En fotgängare som är vid eller på väg till ett övergångsställe ska ges fri passage, men tyvärr är det inte alltid så i praktiken. För fotgängares egen säkerhet är det bra att komma ihåg att även om de har så kallad förkörsrätt vid övergångsställen, bör de också se till att bilföraren ser dem och hinner stanna innan de går ut på övergångsstället. 

Förare som närmar sig ett övergångsställe ska vara mycket vaksam

Enligt vägtrafiklagen ska bilförare som närmar sig ett övergångsställe iaktta särskild försiktighet och köra i en hastighet som gör att de kan stanna före övergångsstället vid behov. Särskild försiktighet innebär att anpassa hastigheten och vara extra uppmärksam. I rättspraxis har Högsta domstolen vid bedömning av särskild försiktighet betonat att det inte bara handlar om att anpassa hastigheten utan också om att vara beredd att väja. Det är också bra att komma ihåg att bromssträckan vid halt väglag kan bli mycket längre.

Hur kan vi förebygga olyckor?

Polisens uppgift är att aktivt övervaka trafiken och ingripa i säkerheten på övergångsställen och vid farliga situationer. Förutom övervakning är vår uppgift också att påminna alla trafikanter om deras ansvar och skyldigheter. 

Bilförare:

  • Sänk hastigheten när du närmar dig ett övergångsställe.
  • Håll extra uppsikt på omgivningen vid övergångsställen, och var uppmärksam på fotgängare som kan komma fram bakom parkerade bilar.
  • Kom ihåg att vinterväglag förlänger bromssträckan.

Fotgängare:

  • Använd reflex! I mörker och snö- eller regnväder kan sikten vara dålig.
  • Säkerställ din egen säkerhet innan du går ut på ett övergångsställe. 
  • Var uppmärksam – även om reglerna och lagen är på din sida vid övergångsställen.

Vi poliser ser allt för ofta de tragiska konsekvenserna av trafikolyckor. Ett övergångsställe ska vara en plats där alla ska känna sig trygga. Mörker och vinterväglag gör det inte omöjligt – men de kräver särskild uppmärksamhet och försiktighet från oss alla.

Låt oss tillsammans se till att fotgängare på övergångsställen kommer fram säkert. Genom att uppmärksamma andra i trafiken säkerställer vi att alla kan komma hem friska och hela.

En säker jul till er alla, och särskilt på övergångsställen!