Tarkentavaa tietoa 28.12. tiedotettuun henkilökorttiongelmaan

Julkaisuajankohta 29.12.2021 13.58
Uutinen

Henkilökorttituotannossa tapahtuneen virheen takia osa marras- ja joulukuussa myönnetyistä henkilökorteista on yksilöity jo käytöstä poistetulle korttipohjalle. Ongelman laajuus on saatu rajattua ja todennäköisesti kansalaisille asti on päätynyt noin 200 vanhanmallista henkilökorttia.

Uudenmallinen Suomen kansalaiselle myönnettävä henkilökortti otettiin käyttöön 2.8.2021, kun EU:n ID-asetuksen vaatima henkilökorttilain muutos tuli voimaan. 

Vanha ja uusi korttipohja ovat hyvin saman näköisiä. Uuden kortin tunnistaa EU-lippulogosta, joka on kortin etupuolella vasemmassa yläreunassa, ja mustaa lukkoa esittävästä EU-Trustmark -tunnuksesta, joka on kortin kääntöpuolella. Näitä logoja ei ole vanhalla henkilökorttipohjalla. Kuvat vanhasta ja 2.8.2021 käyttöönotetusta uudesta kortista löytyvät poliisin verkkosivuilta.  

Kansalaisia, joille on myönnetty henkilökortti marras- tai joulukuussa 2021, pyydetään tarkistamaan, onko kortti uuden- vai vanhanmallinen. Jos kortti on vanhanmallinen, pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiasemaan henkilökortin vaihtamiseksi. Uusi henkilökortti myönnetään maksutta korvattavan henkilökortin voimassaoloajalle.

Jos kortti on painettu pohjalle, joka ei ole ollut korttiin merkittynä myöntöajankohtana enää tuotantokäytössä, sitä saatetaan luulla tarkastustilanteessa väärennetyksi ja kortin haltijalle voi aiheutua viivytystä ja muita vaikeuksia. Tästä syystä on tärkeää vaihtaa virheellinen kortti viipymättä.

Jos vanhanmallinen kortti on myönnetty 1.8.2021 tai aiemmin, sitä voi edelleen käyttää normaalisti. Virhe ei liioin koske matkustusoikeudetonta henkilökorttia, alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia eikä ulkomaalaisen henkilökorttia.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin lupapalvelut Uutinen