Turvallisuusalan työntekijöihin liittyvä rikoskokonaisuus - neljä henkilöä vangittu

Julkaisuajankohta 29.12.2022 11.07
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana laaja turvallisuusalan työntekijöiden työtehtävissä asiakkaisiin kohdistama pahoinpitelyrikoskokonaisuus, jossa ainakin kuutta samassa yrityksessä työskentelevää järjestyksenvalvojaa epäillään useista eri asteisista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudun alueella.

– Tähän rikoskokonaisuuteen on eilen keskiviikkona 28.12.2022 vangittu kolme henkilöä todennäköisin syin epäiltynä eriasteisista pahoinpitelyistä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

Poliisi otti rikoskokonaisuuteen liittyen viime viikonlopun aikana kiinni kaikkiaan kuusi järjestyksenvalvojana työskentelevää henkilöä. Eilen vangittujen lisäksi myös kahta muuta heistä esitetään vangittavaksi tänään torstaina.  Toisen osalta käsittely on jo käyty ja hänet on hetki sitten vangittu todennäköisin syin. Myös uusia epäiltyjä saattaa vielä ilmaantua.

Poliisi pyytää edelleen kaikkia henkilöitä, jotka ovat kokeneet joutuneensa kaltoin kohdelluksi tai pahoinpitelyn uhriksi järjestyksenvalvojien toimesta ilmoittautumaan matalalla kynnyksellä Itä-Uudenmaan poliisin sähköpostiosoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi

– Tämän laajan rikoskokonaisuuden esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, joten tässä vaiheessa poliisilla ei ole muuta tiedotettavaa. Tapaukset herättävät suurta kiinnostusta niin yhteiskunnallisesti kuin mediassakin, joten tiedotamme asiasta lisää, kun se tutkintaa vaarantamatta on mahdollista, Luoto jatkaa.

– Tutkinnan kannalta on erittäin tärkeää, että tavoitamme kaikki mahdolliset uhrit, Luoto sanoo. 

Lupavalvonta osa poliisin tärkeää työtä

– Lupavalvonta on osa poliisin tärkeää työtä ja teemme sitä jatkuvasti. Näissäkin tähän kokonaisuuteen liittyvissä tapauksissa kuulemme asiakkaat ja arvioimme, onko heillä enää edellytyksiä luvan hallintaan, kertoo komisario Juha Juurinen poliisilaitoksen lupavalvonnasta.

Yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain mukaan vartijaksi hyväksyminen tulee peruuttaa kokonaan tai määräajaksi, jos vartija ei enää täytä laissa säädettyjä edellytyksiä. Vartija on esimerkiksi lainvoimaisella tuomiolla tuomittu sellaisesta rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtäväänsä, tai hän on tahallaan menetellyt vartijana olennaisesti virheellisesti. Syynä voi olla myös vartijaksi hyväksymiseen liitettyjen keskeisinten ehtojen olennainen rikkominen.

– Lain mukaan vartijana toimivan tulee olla rehellinen, luotettava ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva vartijan tehtävään, Juurinen sanoo.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta