Tutkinnan painopisteenä on tällä hetkellä Newnew Polar Bearin osallisuuden selvittäminen

Julkaisuajankohta 20.10.2023 17.00
Uutinen

Lisäksi Keskusrikospoliisi selvittää, onko merestä löytyneellä esineellä yhteyttä syntyneeseen vaurioon.

Poliisi on esitutkinnassa saanut selvitettyä, että Hong Kongin lipun alla liikennöivän, kiinalaisen varustamon Newnew Polar bear -aluksen liikkeet sopivat yhteen putkivaurion syntyajan ja -paikan kanssa. Muun muassa tästä syystä poliisin tutkinta on tällä hetkellä keskittynyt aluksen osallisuuden selvittämiseen.

– Tulemme tekemään yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa selvittääksemme aluksen mahdollista osallisuutta, ja meillä on myös Kiinassa Suomen poliisin yhdyshenkilö, joka hoitaa asiaa paikan päällä, kertoo tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Risto Lohi.

Poliisi selvittää edelleen aluksen taustoja ja liikkeitä osana esitutkintaa, ja tässä hyödynnetään myös kansainvälisten kumppaneiden apua.

Tutkinnassa on löytynyt painava esine läheltä kaasuputken vauriokohtaa

Keskusrikospoliisi kertoi eilen saaneensa valmiiksi kaasuputken vauriokohdan teknisen tutkinnan. Tutkinnassa saatujen näytteiden analysointi on käynnissä KRP:n Rikosteknisessä laboratoriossa.

– Tutkinnassa on vahvistunut, että vaurion on aiheuttanut ulkoinen mekaaninen voima ja olemassa olevan tiedon perusteella vaurion ei epäillä aiheutuneen räjähdyksestä, Lohi kertoo.

– Meren pohjasta on lisäksi tutkinnan yhteydessä löytynyt möykky vastikään kerrostunutta maata, jonka sisällä on ilmeisesti jokin erittäin painava esine. Selvitämme nyt, mikä esine on ja liittykö se putken vaurioon, Lohi kertoo.

Esine on syvällä savisessa merenpohjassa, eikä vielä ole pääteltävissä, mistä esineestä on kyse. Poliisi ja sitä esitutkinnassa tukeneet yhteistyöviranomaiset jatkavat tapahtumapaikan tutkimista sääolosuhteet huomioon ottaen.

– Esine pyritään nostamaan merestä teknistä tutkintaa varten, Lohi kertoo.

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen