Vaalitilaisuuksista ilmoitus poliisille

Julkaisuajankohta 17.2.2023 8.24
Uutinen

Poliisi muistuttaa kevään eduskuntavaaleihin liittyvien tilaisuuksien järjestäjiä siitä, että laajoista ja mahdollisesti häiriöitä aiheuttavista tilaisuuksista on ilmoitettava poliisille.

Vaalitilaisuuksista on ilmoitettava poliisille:

•  Kyseessä on alueellinen tai maakunnallinen useita ehdokkaita koskeva tilaisuus, johon odotetaan runsaasti osallistujia.

•  Tilaisuuteen osallistuu jatkuvasti yli 200 henkilöä.

•  Tilaisuuden  pelätään aiheuttavan häiriötä yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle tai haittaavan liikenteelle.

Ilmoitus tehdään paikalliselle poliisilaitokselle ensisijaisesti verkossa poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta osoitteessa https://asiointi.poliisi.fi

Vaalikeräyksiä ilman lupaa

Rahankeräyslain mukaan eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevan tukemiseksi voidaan järjestää rahankeräys ilman rahankeräyslupaa tai  hyväksyttyä pienkeräysilmoitusta. 

Keräyksen on kuitenkin täytettävä seuraavat ehdot:

•  Tuettavan henkilön on oltava ehdolla eduskuntavaaleissa. 

•  Kerätyt varat käytetään kokonaisuudessaan vaalikampanjoinnista aiheutuvien kulujen kattamiseen.

•  Keräyksen järjestää ehdokkaan tukemiseksi toimiva yhdistys, jo perustettu valitsijayhdistys tai puoluelaissa tarkoitettu puolueyhdistys.

•  Keräys järjestetään aikaisintaan kuusi kuukautta ennen vaalipäivää alkavan ja viimeistään kaksi viikkoa vaalipäivän jälkeen päättyvän vaalikampanjan kulujen kattamiseksi.

Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 2.4.2023. Ennakkoäänestys on kotimaassa 22.-28.3.2023 ja ulkomailla 22.-25.3.2023. Eduskuntavaaleissa ehdokkaita voivat asettaa oikeusministeriön puoluerekisteriin merkityt puolueet sekä vähintään 100 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin lupapalvelut Uutinen